Connect with us

aktuelno

IZBORI U SRBIJI: Tuča na Novom Beogradu, “bugarski vozovi” i izlaznost od 41,8% do 18h

Published

on

Parlamentarni izbori u Srbiji, na kojima pravo glasa ima više od 6,5 miliona građana, održavaju se danas na 8.368 biračkih mesta. Istovremeno se održavaju i pokrajinski izbori u Vojvodini i lokalni izbori.

Krizni štab izdao je preporuke da je zaštitna oprema obavezna za članove biračkog odbora, dok je za biračne ona preporuka.

Za vreme utvrđivanja identiteta birača, od njega će biti zatraženo da na kratko ukloni zaštitnu masku.

Jedan od međunarodnih posmatrača je i američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri.

Više od 500 ljudi iz OEBS je angažovano na raznim poslovima u vezi sa današnjim izborima.

Biračka mesta se zatvaraju u 20 časova.

Pravo glasa u inostranstvu ima 13.251 državljanin

Pravo glasa na današnjim izborima ima 13.251 srpski državljanin u inostranstvu. Oni pravo glasa mogu da iskoriste na 40 biračkih mesta van granica Srbije.

Nepravilnosti na glasačkim mestima i stranačkim prostorijama

Posmatrači koji u ime Centra za praćenje izbora i izbornih procedura posmatraju izborni proces na 300 biračkih mesta u celoj zemlji, od poslednjeg izveštaja zabeležili su više nepravilnosti.

Na pet biračkih mesta članovi biračkih odbora skinuli su zaštitne maske, navodi CPI.

“Na jednom biračkom mestu primećeno je kontinuirano korišćenje mobilnog telefona i fotografisanje glasačkog listića. Na tri biračka mesta narušena je tajnost glasanja tako što su birači glasali na vidnom mestu, a ne iza paravana, a na 4 biračka mesta savijanjem glasačkih listića tako da se vidi za koga se glasalo. Takođe, na 2 odsto posmatranih biračkih mesta primećeni su propusti u proveravanju ličnih karti. U Vladičinom Hanu je primećeno selektivno korišćenje UV lampi, a u Leskovcu je jedan birač pokušao da iznese glasački listić sa biračkog mesta, ali birački odbor ga je u tome sprečio”, dodaje se.

Kako navodi CPI, veoma problematična radnja zabeležana je na biračkom mestu “Crna Bara” u Bogatiću, gde su u obližnjem lokalu aktivisti Socijalističke partije Srbije delili novac i pakete sa prehrambenim proizvodima.

Posmatrači Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) prijavili su da je u Kragujevcu na biračkom mestu 151 u prigradskom naselju Dragobraća narušena tajnost glasanja.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSid) saopštio je da su na jednom glasačkom mestu u beogradskoj opštini Voždovac svim članovima izborne komisije i posmatračima izgrebani automobili.

Predsednik biračkog odbora, na izbornom mestu broj 23 u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu, prijavio je policiji tuču dvojice birača ispred samog ulaza na glasačko mesto.

Policija navodi da je odmah izašla na mesto događaja i zatekla P. K. (79) i N. I. (35). Tom prilikom P. K. je izjavio da ga je N. I. udario zatvorenom šakom u predelu glave, dok je N. I. rekao da je do sukoba došlo pošto su njegovu suprugu, koja je trudna, pustili da uđe preko reda, zbog čega je P. K. negodovao i psovao.

U Mesnoj zajednici “11. Kongres” u Paraćinu prijavljen je slučaj iznošenja listića sa tog biračkog mesta. Predsednik Izborne komisije u Paraćinu potvrdio je za N1 da je jedno lice iznelo listić koji je nađen u kanti za smeće nakon što je muškarac uočen kako ga iznosi.

Posmatračka misija CRTA je saopštila da je zabeležen jedan slučaj takozvanog “bugarskog voza” ispred biračkog mesta 48 u Zrenjaninu i slučaj je prijavljen policiji.

Kako je za N1 izjavio Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, četvorica muškaraca pokušala su da uđu na glasačko mesto Roanda, tražeći da prekontrolišu birački spisak.

OD 7 DO 20: Na većini biračkih mesta glasanje se odvija nesmetano

U babušničkoj opštini otvorena su 43 biračka mesta, a biračko mesto broj 202 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije.

Glasači u Rakiti, njih 202, moraće da se strpe da ispune svoju građansku dužnost, jer je u toku uviđaj policije, nakon što su, kako kaže predsednik Opštinske izborne komisije Nebojša Radovanović, tokom noći obijene prostorije izbornog mesta i nema glasačkih kutija, javio je portal Južne vesti.

“Kutije su pokradene. Trenutno se vrši uvidjaj i poslate su nove kutije. Materijal nije bio na biračkom mestu, već kod predsednika biračkog mesta”, rekao je Radovanović.

U Sremskim Karlovcima jutros se nakon 8 časova dogodio incident, kada su nepoznate osobe upale u iznajmljene prostorije Vojvođanskog fronta, vikale i prevrtale stolove”, rekao je za N1 generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

Kako navodi, u tim prostorijama nalazi se kol centar ove izborne liste za opštinu Sremski Karlovci.

Aktivisti Vojvođanskog fronta ispričali su da su napadači, koje ne poznaju, vikali “gotovo je, razlaz”, da su prevrtali stolove, razbili jedan laptop, a zatim otišli.

Cesid je zabeležio više nepravilnosti od otvaranja biračkih mesta jutros u sedam časova. Prema rečima Emilije Orestijević iz Cesida, nepravilnosti su podeljene u sedam kategorija, a kao grublje nepravilnosti navode vođenje paralelnih evidencija u Kuli i porodične glasanje na jednom biračkom mestu.

CRTA: Do 18h izlaznost 41,8 odsto

Prema podacima posmatračke misije CRTA, do 18 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima bila je 41,8 odsto.

CPI: Do 18h izlaznost 42,6 odsto

Na osnovu podataka pristiglih sa biračkih mesta na kojima se nalaze posmatrači CPI (Centar za praćenje izbora i izbornih procedura), izlaznost do 18:00 časova iznosi 42.6 odsto.

CRTA: Do 17h glasalo 38,2 odsto

Na parlamentarnim izborima do 17 časova na glasanje je izašlo ukupno 38,2 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija CRTA.

RIK: Do 16 časova izlaznost 33,42 odsto

Prema podacima RIK-a, na izbore je do 16 časova u Srbiji, ne računajući glasove sa Kosova i Metohije, izašlo 33,42 odsto birača.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je procena da se sa KiM taj broj povećava na 35 odsto.

U regionu Vojvodine glasalo je 35,59 posto birača, na teritoriji regiona Šumadija i zapadna Srbija glasalo je 35.96 odsto.

U regionu južne i istočne Srbije glasalo je 32,57 posto, a u Beogradskom regionu glasalo je 27,74 posto.

CRTA: Do 16h glasalo 34,6 odsto glasača

Na parlamentarnim izborima do 16 časova na glasanje je izašlo ukupno 34,6 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija Crte.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je za pet procenata manje.

CRTA: Izlaznost do 15 časova 30,8 odsto

Prema podacima posmatačke misije CRTA, do 15 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima bila je 30,8 odsto. 

CeSid: Najniža izlaznost do 14 sati u poslednjih šest godina

Centar za slobodne medije i demokratiju CeSid saopštio je da je do 14 sati na glasanje izašlo 26,5 odsto upisanih birača.

Programski direktor CeSida Ivo Čolović rekao je na konferenciji za novinare da je to najniža izlaznost birača u poslednjih šest godina.

Na Kosovu do 14h glasao 33.061 birač

Prema podacima OEBS-a, na Kosovu je do 14 sati glasao 33.061 birač, odnosno 33,63 odsto, prenosi Koha.

CRTA: Izlaznost do 14 h 27 odsto

Prema podacima posmatračke misije CRTA, izlaznost do 14 časova za parlamentarne izbore je 27 odsto na uzorku sa 500 biračkih mesta.

Cesid i Ipsos: Izlaznost do 13h veća od 23 odsto

Prema podacima Cesida i Ipsosa, do 13 časova je glasalo 23,4 odsto birača što je u odnosu na njihove podatke iz 2016. više nego na tadašnjim parlamentarnim izborima, ali za nijansu manje nego na predsedničkim izborima 2017.

CRTA: Izlaznost do 12h – 18,3 odsto

Na parlamentarnim izborima do 12 časova na glasanje izašlo je ukupno 18,3 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je posmatračka misije CRTA. Dodaje se da statistička greška iznosi +/- 0,6 odsto.

Cesid: Izlaznost -do 11 h -13,7 odsto birača

Izlaznost do 11 časova na izborima u Srbiji bila je 13,7 odsto, saopštio je programski direktor Cesida Ivo Čolović. On je dodao da je u poslednja dva sata uspostavljen trend od četiri odsto glasača na sat vremena.  

Crta: Izlaznost do 10 h – 9,1%

Do 10 časova na izbore za narodne poslanike je izašlo ukupno 9,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misija Crta. To je na nivou izlaznosti za parlamentarne izbore 2016. godine.

Miladin Kovačević iz Republičke izborne komisije izjavio je da je izlaznost na izborima do 10 časova bila 9,3 odsto, odnosno, da je izlaznost veća nego na parlamentarnim izborima 2016, kada je glasalo 8,85 odsto birača.

Izlaznost: Do 9 h – 5,4 odsto

Do 9 časova na izbore u Srbiji je izašlo nešto više od pet odsto birača. Zavisno od toga da li su u pitanju podaci Cesida, Crte ili CPI do prvog preseka izlaznost se kretala između 5,2 i 5,4 odsto.

View this post on Instagram

Nadam se uspehu!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Pravila i preporuke

Iz RIK-a je ranije navedeno da je za sve članove biračkih odbora obezbeđena zaštitna oprema. Glasači koji dolaze na biračko mesto nisu u obavezi da imaju masku, ali bi takvo ponašanje bilo poželjno, a predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će i za njih biti obezbeđene zaštitne maske ako ih žele.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je preporuke o ponašanju na biračkom mestu koje podrazumevaju da članovi biračkog odbora nose zaštitne maske i rukavice, da redovno provetravaju prostorije i da vode računa o tome da između birača postoji fizička distanca od najmanje jednog metra.

Biračko mesto treba da bude očišćeno i provetreno najmanje 24 sata pre početka izbora i za vreme trajanja glasanja ne treba koristiti veštačku ventilaciju, već je poželjno da bude otvoren makar jedan prozor a da u prostoriji bude istaknut i plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja koronavirusa.

IZVOR: N1/Agencije/Serbian Times FOTO: Printscreen

Advertisement