Connect with us

Amerika

DOK MU U BAFALU PODIŽU SPOMENIK: Vandalizovan naučni centar u Teslinoj Vardenklif kuli! (FOTO)

Published

on

Najveći srpski naučnik Nikola Tesla našao se u američkim vestima dva puta u nekoliko dana i to iz potpuno oprečnih razloga. Nakon vesti da je u selu Šoram u saveznoj državi Njujork, vandalizovan naučni centar posvećen Teslinom radu, grupa ljudi u Bafalu, drugom najvećem gradu ove države, okupljena oko organizacije “Buffalo Niagara Tesla Council” podigla je spomenik velikom pronalazaču.

Incident u Šoramu, selu u kojem se nalazi čuvena Teslina Vardenklif kula, dogodio se negde između 7. i 12. septembra, saopštila je policija, prenosi Riverhead News Review.

Vardenklif kula u kojoj je Nikola Tesla sprovodio eksperimente od 1904. do 1917. godine / Wikimedia Creative Commons

Ostalo je nejasno kako je policiji trebalo 5 dana da uopšte utvrdi da je došlo do provale u centar.

Detektivi okruga Safolk tražili su pomoć javnosti u pronalaženju odgovornih za vandalski čin u Teslinom naučnom centru u Šoramu.

Policija je saopštila da je neko razbio prozore na zgradi i iznutra naprskao grafite sprejem. Šteta je procenjena na oko 3.000 dolara.

Agencija za suzbijanje zločina u okrugu Safolk nudi novčanu nagradu za informacije koje mogu dovestido hapšenja. Svako ko ima saznanja o slučaju može nazvati 1-800-220-TIPS, rekla je policija.

Naučni centar Tesla nalazi se u poslednjoj preostaloj laboratoriji poznatog pronalazača Nikole Tesle poznatoj kao Vardenklif kula, koja je bila u funkciji od 1901. do 1917. Nalazi se na uglu puta 25A i Rendal Road-a u Šoramu.

Samo par dana nakon incidenta, članovi organizacije “Buffalo Niagara Tesla Council” podigli su spomenik najvećem srpskom naučniku i time su se javno pohvalili na Facebook-u.

The installation crew for the downtown Buffalo Nikola statue. Thanks, guys. Mission accomplished.

Geplaatst door Buffalo Niagara Tesla Council, LLC op Zaterdag 19 september 2020

“Ekipa za montažu spomenika Nikole Tesle u centru Bafala. Hvala momci. Misija uspešna.”, objavili su na svom zvaničnom nalogu.

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen / Twitter @DCampbellN12; Facebook @teslacouncil

Advertisement