Connect with us

Amerika

76. GODINA MISIJE HALIJARD: Svečano otvoren aerodrom na Galovićima, prisustvovali Vučić, Godfri i Dodik (FOTO, VIDEO)

Published

on

Ništa ne govori o prijateljstvu Srba i Amerikanaca kao Misija Halijard u kojoj su meštani sela Pranjanani spasavali savezničkle pilote i pružili im topao dom i hranu onda kad je to bilo najpotrebnije. Svake godine svečano se obeležava godišnjica, a današnjoj 76. po redu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Entoni Godfri. Tom prilikom svečano je otvoren i Gorski aerodrom na Galovića polju, simbolično izgrađen u obliku aviona.

Aerodrom Pranjani / RINA

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri na obeležavanju 76. godina misije Halijard – spasavanja više od 500 pilota i članova posada savezničkih aviona u Drugom svetskom ratu na Galovica polju u Pranjanima, izjavio je saučešće porodicama pilota koji su u petak poginuli kada se srušio avion Mig-21.

“Jučerašnje stradanje srpskih pilota podseća koliko je opasan taj posao”, poručio je Godfri.

On je rekao da za tu akciju zna malo ljudi, jer je dugo čuvana kao tajna, ali da su fondacija Halijard i predsednik Srbije Aleksandar Vučić doprineli da se dve nacije sete te zajedničke misije.

Godfri je rekao da misija Halijard svedoči o običnim ljudima, Šumadincima, koji su svoj život stavili na kocku spasavajući pilote SAD, da su rekli ne mržnji i da su se okrenuli ljudskom dostojanstvu.

On je poručio da se partnerstvo Srbije i SAD zasniva na zajedničkim vrednostima.

“I tada i sada delimo istu vizuju budućnosti”, rekao je Godfri i čestitao Vladi Srbije na sporazumu postignutom u Vašingtonu, te naveo da je to odlika državne zrelosti i liderske hrabrosti.

Predstavnici fondacije Halijard i komande za specijalne operaije rekli su da su narodi Srbije i SAD radili zajedno pre 76. godina, kao i da su bili heroji.

Operacija Halijard počela je u martu 1944. kada je komandant JVuO general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota koji su oboreni tokom misija iznad Jugoslavije. U izgradnji piste učestvovalo je stotinak seljaka iz Pranjana i okolnih sela, koji su osposobili pistu krajem maja te godine.

Prva evakuacija obavljena je 29. maja 1944, kada su sletela tri transportna aviona DC-3 Dakota iz Barija, kojima je evakuisana britanska vojna misija koju je činilo 35 ljudi, oko 20 oborenih britanskih avijatičara i oko 40 američkih pilota.

Od avgusta 1944. do februara 1945. uz veliku pomoć srpskog stanovništva, 500 savezničkih avijatičara, od toga 417 Amerikanaca, prebačeno je s improvizovanih pista u Srbiji i BiH u američke baze u Italiji.

Ceremonija je počela polaganjem venaca, posle koje je održan minut ćutanja za pilote koji su juče poginuli u padu aviona Mig-21.

Vučić: Narod pokazao hrabrost, braća po oružju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je narod Šumadije pokazao hrabrost i da su Srbi tada sa Amerikancima, Englezima i Kanađanima, postali braća po oružju.

On je rekao da će svako pronaći razlog i kriviti drugog zašto se taj odnos tokom ’90-ih, a posebno 1999. godine, promenio.

Vučić je naglasio da je u 20. veku Srbija izgubila ogroman broj stanovništva, ali da je čuvala svoju slobodu i da se trudila da osvetla obraz.

“Hvala Šumadiji na žrtvi koju su podneli i hrabrosti koju su pokazali i da im kažemo da Srbija brže se razvija i ide napred. To ne možemo sami, za to su nam potrebni prijatelji, kompromisi i mir. Zajedno smo jači”, poručio je Vučić.

Meštanin Rodoljub Janković, svedok operacije Halijard, dodelio je nagradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću / RINA

On je rekao da se Srbi često dele, ali da misli da su ta vremena prošla, da ne treba da dođe do jednoumlja, ali da budu jedinstveni – da Srbi prestanu da se dele na “partizane i ravnogorce”.

Vučić je naveo da se u poslednjih godinu dana tri puta popravio odnos građana Srbije prema SAD.

Dodik: Odraz borbe za slobodu

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je da se obeležava događaj koji “nisu godine satiranja bacile u zaborav”.

On je smatra da je misija Halijard “odraz borbe našeg naroda za slobodu i prijateljstva koji naš narod nosi u sebi kao jednu od najvećih vrednosti”.

Dodik je poručio da je otadžbinska vojska bila je deo savezničkih snaga.

Izvor: N1
Foto: RINA

Advertisement