Connect with us

aktuelno

DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE Ko je najviše profitirao od trgovinskog rata Kina-SAD?

Published

on

Analiza portala Euromoney pokazala je koje države su najviše profitirale od trgovinskog spora između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koji traje od prošle godine.

Kako navodi Euromoney, uvođenje dodatnih carina na robu iz Kine dovelo je do toga da ta zemlja izgubi 4,5 odsto udela na tržištu SAD.

U analizi su posmatrane dve „runde” tarifa koje su SAD uvele Kini 2018. godine – u prvoj su nametnute tarife od 25 odsto na robu vrednu 50 milijardi, a u drugoj tarife od 10 odsto na robu vrednu 200 milijardi američkih dolara.

Nakon prve runde sankcija, ovih pet zemalja je popunilo „prazninu” koju je stvorilo smanjenje uvoza iz Kine, i najviše je uvećalo sopstveni uvoz u SAD:

1) Malezija

2) Tajvan

3) Kanada

4) Južna Koreja

5) Francuska

Nakon druge runde sankcija, ovih pet zemalja je najviše profitiralo:

1) Meksiko

2) Južna Koreja

3) Tajvan

4) Filipini

5) Vijetnam

Prema analizi Euromoney, izvozne porudžbine obično rastu u drugom i trećem kvartalu, posle Kineske Nove godine, ali to nije bio slučaj ove godine.

Pojedine kompanije su već prijavile da imaju manju prodaju i operativnu zaradu, što je dovelo do otpuštanja na jugu zemlje, navodi se u analizi.

Kineska centralna banka delovala je kako bi predupredila ekonomske nevolje tako što je smanjila obavezne rezerve za banke, što je smanjilo trošak pozajmljivanja. Istovremeno, centralna banka pokušava da stabilizuje vrednost juana u odnosu na američki dolar.

Tekst: Nova ekonomija Foto: Whitehouse.gov

Advertisement