Chicago
36°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 9mph S
Влажност: 74%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 sedmice ranije

By Antonije Kovačević

DOK JE NJIH, NEMA BRIGE ZA BUDUĆNOST: Folklorni festival u Čikagu okupio srpsku i makedonsku decu koja ne žele da zaborave ko su i odakle su (VIDEO, FOTO)

Sinoć je u Kulturno-sportskom centru “Nikola Tesla” pri crkvi Svetog Nikole u čikaškom predgrađu Lyons održan Folklorni festival koji je okupio nekoliko srpskih i jednu makedonsku folklornu trupu, ali i veliki broj zaljubljenika u kulturu i tradiciju Srbije i Balkana.

Domaćin manifestacije je bila Folklorna grupa Moravac, koji sledeće 2024. godine slave dve decenije postojanja, a iskoristili su ovu priliku da podsete na istorijat grupe i misiju koja ih je vodila sve ove godine – da se sačuva kulturni identitet i tradicija, i da naša deca ne zaborave ko su i odakle su.

Usput su se pohvalili da ove godine u svim sekcijama njihove grupe imaju upisanih preko 90 članova i pozvali njihove goste, članove folklornih ansambala “Oplenac” iz crkve Svetog Jovana Krstitelja, “Soko Palmer” iz stare crkve Svetog vaskrsenja, “Avala” iz crkve Svetog Stefana Dečanskog i “KUD Sveti Kiril i Metodije” iz istoimene makedonske crkve, da im se priključe na sceni i pokažu šta znaju.

Nakon pozdravne reči i molitve koju je izgovorio otac Nemanja Tešić, paroh crkve Svetog Nikole, program je mogao da počne…

Što su oni i učinili, a na radost krcate sale koja je od prvih taktova burnim aplauzima nagradila sve učesnike. Male, velike, sa manje ili više znanja i veština, ali sa ogromnom željom da se pokažu u najboljem svetlu u, za mnoge od njih, prvom javnom nastupu.

GDE JA STADOH, TI PRODUŽI: Tri generacije predsednika Folklorne grupe “Moravac”

Smenjivale su se na sceni srpske zdravice, makedonski oro, igre iz Šumadije, užičkog kraja, Levča, pa i moderni aranžmani u duhu tradicije, kakav je ovaj Big benda Dejana Petrovića…

A program su u, u pauzama nastupa folkloraša, u etno džez stilu začinila dvojica sjajnih mladih umetnika, instrumentalista, saksofonista Vlada Dinić i pijanista Miloš Čekić.

Program je vodila nadahnuta Aleksandra Petković, a u izvlačenju tombole su joj pomogli Svetlana Sarafijanović i njen suprug Miloš Petković, koji je duhovitim opaskama uveseljavao prisutne. Ljubo Pranjić se potrudio da zvuk bude na vrhunskom nivou.

Bilo je divno videti toliko dece i omladine na jednom mestu, povezanih ljubavlju prema umetnosti i korenima, svojski podržanih od strane roditelja, prijatelja, komšija…

I ako se može izvući neki zaključak onda je to da su ovakve manifestacije lek za dušu i ujedno formula za budućnost, u kojoj neće postojati bojazan da će asimilacija pojesti sećanje na bogato nasleđe koje smo doneli iz Evrope, sa Balkana, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije.

Već sledeće subote u Kulturno-sportskom centru “Nikola Tesla” sledi premijera predstave “Dupljaci” Dragiše Kašikovića novog Dramskog pozorišta Čikago, u režiji Igora Obradovića i Miodraga Jakšića.

A već narednog vikenda, 2.decembra, u istoj sali će biti prikazan film “Sveta Petka – Krst u pustinji” snimljen po romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović-Đurović, a u režiji Hadži-Aleksandra Đurovića.

Piše/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE