Connect with us

sport

DOBIO IME PO VELIKOM SPORTISTI, A ONDA I SAM POSTAO ŠAMPION: Posle teške povrede u jednom, Dule osvojio 22 zlata u drugom sportu!

Published

on

Kada u Srbiji kažete Dušan Savić, naravno, svi prvo pomisle na slavnog fudbalera Crvene zvezde, ali ovog puta ne govorimo o njemu već o Dušanu Saviću iz Prokuplja, višestrukom šampionu u bodibildingu i benčpresu, koji je, istina, dobio ime po tom slavnom fudbaleru.

Mada, ni ovaj Savić nije za potcenjivanje, daleko bilo. U ovom trenutku višestruki državni šampion u svim federacijama, drugi na Balkanu, treći u Evropi i peti na svetu, kako u bodibildingu, tako i u benč presu.

Dušan je sportom počeo da se bavi još kao dečak, na nagovor svog oca i u početku je trenirao karate. Kako kaže, tu borilačku veštinu nije ni malo voleo, da bi je ubrzo samoinicijativno zamenio boksom, koji mu je tada bio interesantniji. Boks je trenirao dve godine i imao velike planove, ali ih je prekinula teška povreda oka (imao je samo 15 godina) posle koje je usledilo više operacija.

DEFINICIJA: “U bodibildingu si sam odgovoran i za uspehe i za neuspehe”

– To su bili najgori dani u mom životu, ne volim puno ni da pričam o tome. Prvi put sam se susreo sa srušenim snovima. Dugo nakon toga nisam sebe video u sportu, da bi novembra 2008. počeo da odlazim u teretanu. Brzo sam zavoleo bodibilding i već aprila 2010. imao prvo takmičenje. Uvek sam voleo individualne sportove jer za sve pobede si sam zaslužan, a takođe i za sve greške i poraze mogu samo samog sebe da krivim. Bodibilding je takav da jedino težak rad, odricanje i vera u samog sebe od vas pravi šampiona. Nikada nisam imao trenera već sam sve učio na sebi i smatram da je upravo u tome moja prednost. Bodibilding je, takođe, jedan od najskupljih sportova i traži najviše odricanja, takmičar mora biti pre svega psihički jak da bi pripreme doveo do kraja.”

MNOGO NAPORA I ODRICANJA DO CILJA: Uz naporan rad važna je i pravilna ishrana

Dušan je danas licencirani fitness trener, po struci je menadžer, a od nedavno je aktivan i u politici. Iza sebe ima 42 takmičenja i 39 osvojenih medalja, od kojih su 22 zlatne, 9 srebrnih, 8 bronzanih.

-Pošto je za bodibilding veoma bitna pravilna ishrana, tokom priprema striktno se držim jelovnika, unosim puno proteina i masti, a malo ugljenih hidrata. Međutim, van sezona takmičenja volim da se opustim i jedem instiktivno šta mi se jede u datom trenutku. Kada nije sezona takmičenja treniram četiri puta nedeljno, a kada su pripreme u toku i po tri puta dnevno i to šest dana u nedelji. Tada nema vremena za noćne izlaske ili bilo kakvo gubljenje vremena, već se mora biti jako posvećen pripremama. Ozbiljno shvatam svoju karijeru i uvek radim da bih bio najbolji. Uzor mi je Arnold Švarceneger i voleo bih da se moj život ubuduće odvija u tom pravcu. Za uspeh, po meni, treba imati i jasnu viziju šta želite od sebe. Moja želja je da osvojim Balkansko, Evropsko i Svetsko prvenstvo u bodibildingu i benč presu a voleo bih i da oborim nacionalni rekord u benč presu, koji sada u mojoj kategoriji iznosi 220 kilograma (Dušan ima podignutih 200kg sa samo 90 kilograma).

JEDNO OD MNOGIH ZLATA. Dušan Savić na pobedničkom postolju

Dušan živi u svetu sporta, ali smatra da čovek nije kompletan ukoliko taj sportski deo ne nadogradi još nečim, za njega čak i važnijim…

-Svestan sam da živim u vremenu u kom je čovek zaboravio šta znači biti čovek, danas je sve na prodaju, svi trče za uspehom, sve i svako ima svoju cenu, a novac je postao jedino merilo vrednosti. Sve moje pobede i medalje ništa ne znače ukoliko prestanem da budem čovek. Na putu do nekog vrha koji čovek sebi zacrta važno je i u kakvu ličnost izraste. Postati dobar čovek, pa tek onda šampion, to treba da nam bude cilj, ako mene pitate. Nije važno odakle dolazimo, nego kuda idemo.

Šampioni sa šampionima: Dušan Savić će voditi fitnes rubriku u Serbian Times-u

U narednim nedeljama, nadamo se i mesecima, Dušan će biti naš i Vaš fitnes savetnik, provesti nas kroz svet vežbi i ishrane uz pomoć kojih ćete bolje izgledati ali i biti zdraviji i na pravi način graditi svoj imunitet, što je naročito važno u vreme epidemije, koja još uvek traje.

SPREMITE SE ZA PUTOVANJE: Dule će od sada biti Vaš fitnes trener

-Leto se bliži pa mnogi od vas verovatno razmišljaju o tome kako će izgledati kada izađu na plaže i bazene. Zato ću Vas naučiti vežbe od kojih ćete smršati, ali ću Vam skrenuti pažnju i na hranu koja goji, te Vas posavetovati kako da isplanirate unos kalorija u organizam. Imaćemo i vežbe koje će pomoći osobama koje imaju bolove u leđima i drugim delovima tela (simptomi, uzrok, kako se rešiti bola). Borićemo se protiv stresa i razvijati sposobnost maksimalne adaptacije na stresne situacije kojima smo okruženi. Radićemo i najbolje vežbe za pojedinačne mišiće i još mnoge zanimljive i korisne stvari.

Budite sa nama i nećete se pokajati, poručuje Dušan Savić

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement