Connect with us

Dijaspora

DIVNINE SLIKE KAO MAGIJA: Svako ih doživljava i u njima uživa na svoj način

Published

on

U subotu uveče svetski poznata slikarka srpsko-makedonskog porekla Divna Pešić Grozdanov održala je svoju samostalnu izložbu u Compas Areni u predgrađu Čikaga.

Izloženi radovi privukli su veliku pažnju posetilaca, što i ne čudi s obzirom da je Divna Pešić Grozdanov nekoliko puta proglašavana za zvanični najbolju apstraktnu slikarku na svetu.

Svoje unutrašnje nemire i preispitivanja, protkane balkanskim senzibilitetom, Divna je u tehnici ulje na platnu pretočila u dela koja imaju dubinu i širinu, i koja svakome ostavljaju dovoljno slobode da ih doživi na svoj način, kao unikatna, samo za njega stvorena.

Izložbi je prisustvovao i vicekonzul Republike Makedonije u Čikagu Srđan Hadži-Nikolov, a umetnica je po završetku izložbe bila uzbuđena, ali srećna:

Bio je ovo divan dan za mene, srela sam mnogo zanimljivih ljudi koji su mi preneli utiske i emocije posle pogledane izložbe i bilo je pravo uživanje slušati ih kako, svako na svoj način, interpretiraju ono što se iz moje duše i mozga izlilo na slikarsko platno, kazala je Divna Pešić Grozdanov za Serbian Times.

Podsećamo, Divna je prvi deo svog života provela kao vrhunski sportista, šampion Makedonije i Balkana u streljaštvu, a vrhunac njenih sportskih dostignuća bilo je učešće na dve Olimpijade, nakon čega se okrenula slikarstvu. Jedna njena slika krasi privatnu kolekciju kraljice Elizabete u Bakingemskoj palati, a zanimljivu priuču o njenom životu možete pročitati OVDE!

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

Advertisement