Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

DIVNINE SLIKE KAO MAGIJA: Svako ih doživljava i u njima uživa na svoj način

U subotu uveče svetski poznata slikarka srpsko-makedonskog porekla Divna Pešić Grozdanov održala je svoju samostalnu izložbu u Compas Areni u predgrađu Čikaga.

Izloženi radovi privukli su veliku pažnju posetilaca, što i ne čudi s obzirom da je Divna Pešić Grozdanov nekoliko puta proglašavana za zvanični najbolju apstraktnu slikarku na svetu.

Svoje unutrašnje nemire i preispitivanja, protkane balkanskim senzibilitetom, Divna je u tehnici ulje na platnu pretočila u dela koja imaju dubinu i širinu, i koja svakome ostavljaju dovoljno slobode da ih doživi na svoj način, kao unikatna, samo za njega stvorena.

Izložbi je prisustvovao i vicekonzul Republike Makedonije u Čikagu Srđan Hadži-Nikolov, a umetnica je po završetku izložbe bila uzbuđena, ali srećna:

Bio je ovo divan dan za mene, srela sam mnogo zanimljivih ljudi koji su mi preneli utiske i emocije posle pogledane izložbe i bilo je pravo uživanje slušati ih kako, svako na svoj način, interpretiraju ono što se iz moje duše i mozga izlilo na slikarsko platno, kazala je Divna Pešić Grozdanov za Serbian Times.

Podsećamo, Divna je prvi deo svog života provela kao vrhunski sportista, šampion Makedonije i Balkana u streljaštvu, a vrhunac njenih sportskih dostignuća bilo je učešće na dve Olimpijade, nakon čega se okrenula slikarstvu. Jedna njena slika krasi privatnu kolekciju kraljice Elizabete u Bakingemskoj palati, a zanimljivu priuču o njenom životu možete pročitati OVDE!

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE