Chicago, IL
39°
Clear
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 10mph NW
Humidity: 72%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
41°F
43°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 50°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

30 GODINA ZA PONOS: Srpski lekari i stomatolozi u Americi obeležili slavu i veliki jubilej! (FOTO GALERIJA)

Sinoć je u Čikagu Srpsko-američko društvo lekara i stomatologa (SAMDS) imalo dupli razlog za slavlje – obeležili su lekarsku slavu i značajan jubilej – 30 godina rada ovog udruženja. Gala proslavi u prostoru prestižnog Ruth Lake Country Cluba prisustvovao je veliki broj lekara iz svih delova Amerike, ali i uvaženih gostiju iz redova srpske zajednice u Čikagu i okolini.

Goste je na ulazu dočekivao novi predsednik asocijacije Dr. Nebojša Knežević sa svojim najbližim saradnicima, a za muzički deo programa bila je zadužena Ivana Stanković i Kirin Bend.

Na početku zvaničnog dela vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin isekao je i podelio slavski kolač sa članovima udruženja i održao prigodan govor čestitavši lekarima slavu i tri decenije rada.

Specijalna nagrada za životno delo dodeljena je doktorki Dragani Čupić, prvoj potpredsednici SAMDS u vreme njegovog osnivanja, koja je u kasnijim godinama bila i predsednik udruženja, koja je iskoristila priliku da se obrati prisutnima i podseti na svetlu istoriju ove organizacije.

Velika mi je čast što sam bio u prilici da kao predsednik udruženja obeležim našu slavu kao i 30 godina rada, što govori koliko je ovo ozbiljna organizacija koja opstaje tolike godine i okuplja ono najbolje što srpska zajednica ima kada su u pitanju lekari i stomatolozi. Udruženje je osnovano 30.septembra 1992.godine, u vremenima teškim po srpski narod u domovini, prolazilo je kroz razne faze ali je istrajalo i ja sam ponosan što se danas nalazim na njegovom čelu, rekao je za Serbian Times predsednik društva Dr.Nebojša Knežević, jedan od najvećih svetskih stručnjaka u terapiji bola, pa dodao:

-Srećni smo što je večeras ovde i vladika Longin, da uveliča naše slavlje, naročito jer je on bio i na osnivačkoj skupštini našeg udruženja pre tačno tri decenije. Uz njega, tu je i nekoliko naših kolega koji su bili deo tog osnivačkog tima. Ukupno 150 članova se okupilo večeras, starih, novih, ne samo iz Čikaga nego i drugih krajeva Amerike. Bili su tu i studenti, koji su spremni da preuzmu udruženje i nastave tradiciju, tako da mislim da imamo svetlu budućnost.

Knežević ističe da SAMDS planira da u narednom periodu nastavi sa aktivnostima koje je nedavno započelo, edukativne projekte za studente i zdravstvene radnike.

-Ovo udruženje u svom nazivu ima lekare i stomatologe, a nama je želja da se ono proširi na farmaceute, medicinske sestre, na ljude koji se bave fizikalnom medicinom, administracijom u zdravstvu, koji rade klinička istraživanja ili rade u farmaceutskim kompanijama, generalno na sve ljude koji rade u zdravstvu. Pored toga planiramo da organizujemo edukativne programe i savetovanja za pripadnike srpske zajednice, besplatne preglede, a nastavićemo da pomažemo našim studentima u Srbiji koji žele da nastave svoje stručno usavršavanje u Americi, oko polaganja nostrifikacionih ispita, zatim odrađivanja kliničkih rotacija u SAD – kako bi im aplikacije bile što potpunije za američke nastavne programe.

– Imali smo večeras i obraćanje Dr.Ivana Aksentijevića, predsednika Srpsko-američke medicinske akademije iz Vašingtona, koja se uglavnom bavi prikupljanjem sredstava za pomoć zdravstvenim ustanovama u Srbiji, tako da se nadamo saradnji sa njima i pokretanju fundraising aktivnosti u toku sledeće 2023.godine.

Izvor/Foto: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE