Chicago
39°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 11mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 1
WedThuFri
50/39°F
41/34°F
41/36°F

Published 7 months ago

By admin

DISKRIMINACIJA U ALBANIJI: Srbi primorani da promene prezimena, svoj identitet kriju ili su ga zaboravili!

Tačan broj Srba koji žive u Albaniji nije poznat, zbog kasnog donošenja Zakona o zaštiti manjina, koji je na snagu stupio tek 2017. godine. Nepoznato je koliko je i pripadnika drugih manjinskih naroda koji žive u ovoj zemlji, koju osim Srba nastanjuju i Crnogorci, Grci, Makedonci, Bošnjaci i Romi.

Najveći broj Srba iz Albanije radi u inostranstvu, a oni koji su ostali bave se poljoprivredom, dok zaposleni u institucijama svoj identitet ili kriju, ili su ga zaboravili.

Đurđa Sekulić primorana je da uzme drugo prezime.

“Zovem se Sekulić Đurđa. Pravo ime mi je takvo, ali u vreme Envera Hodže, bili su nam oduzeli prava prezimena”, kaže ona.

U ličnoj karti Đurđa se i danas preziva Neši, svoje prezime nikada nije vratila, a iako kaže da je Srpkinja, zvanično je Albanka, kao i većina njenih sugrađana u ovoj zemlji.

“Nemoguće je, znači, da se ti upišeš negde u albanskim tefterima, da se samoizraziš kao Srbin, lakše je dobiti američki pasoš nego da se ta procedura završi”, kaže Pavle Jakoja Brajović iz Udruženja “Morača – Rozafa” Skadar.
Srpska sela u okolini Skadra su opustela, mladi ne znaju svoj maternji jezik, škole na srpskom nema.

“Ove godina, ako Bog da imaćemo para pa ćemo da inaugurišemo 200 godina od otvaranja srpske škole u Skadru, to je velika, herojska aktivnost, pošto 50 godina pre Albanaca smo imalo školu u Skadru. Plus, što se tiče Bukvara, prvi Bukvar srpskog jezika se našao u Skadru”, kaže Brajović.

Školovanja na srpskom nema ni u drugim delovima Albanije gde žive Srbi, a sve bogomolje pripadaju albanskoj pravoslavnoj crkvi.
“Liturgija se ovde u Albaniji služi samo na albanskom i samo albanskom. Nijedan drugi jezik”, kaže paroh oblasti Ljibofši Refail Redhi.

Nisu svi Srbi u Albaniji pravoslavne veroispovesti. Ima ih, kako su nam rekli, i katolika i muslimana. Srećni su, kažu, kada ih neko pozdravi na srpskom, ali su strah i nepoverenje još uvek jači od želje da javno govore o svom životu. Tako je i u okolini grada Fiera, na jugozapadu Albanije.

Po podacima, u selu Ret Ljibofši živi najveći broj Srba, njih preko 400. Nažalost, pred novinare niko nije želeo, a predsednik Udruženja Srba Albanije Ekrem Duljević, kaže da bismo morali da se prvo najavimo u ambasadu Srbije u Tirani, kako bismo dobili intervju od njega.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Euronews Video Platforma

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!