Chicago
36°
Sunny
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 27°F
Wind: 13mph N
Humidity: 40%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 4
ThuFriSat
52/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 7 months ago

By admin

VAŽNO ZA IMIGRANTE U SAD: Evo šta se dešava ako zaboravite da prijavite promenu adrese!

Savršeno je normalno da se imigranti sa zelenom kartom sele na različite adrese u Sjedinjenim Državama, možda zbog novog posla ili potrebe za više prostora. I lako je zaboraviti da je trebalo da prijavite Službi za državljanstvo i imigraciju (USCIS) svaki put kada se preselite na novu adresu.

Hajde da vidimo šta treba da uradite ako vam se desi ovakav previd; za koji postoji čak i mogućnost deportacije u krajnjem slučaju ako to ne učinite.

Zakon o imigraciji Sjedinjenih Država zahteva od vlasnika zelenih karata da obaveste USCIS o novim adresama.

Prvo, zakon sam po sebi. Skoro svi stanovnici koji nisu državljani i a koji se nalaze u Sjedinjenim Državama moraju dati USCIS-u svoju novu adresu u roku od deset dana od preseljenja (vidi 8 U.S.C. § 1305). Podnošenje obrasca za promenu adrese u američkoj Pošti nije dovoljno. Morate direktno obavestiti USCIS o svojoj novoj adresi.

Samo nekoliko ljudi ne mora da daje USCIS-u svoju novu adresu na uvid nakon preseljenja, uključujući:

  • Diplomate (viza)
  • Predstavnike stranih vlada u međunarodnim organizacijama (G viza) i
  • Neki neimigranti bez viza koji su u Americi manje od 30 dana
  • Kako reći USCIS-u da se vaša adresa promenila

Većina imigranata može ili da pošalje promenu adrese online ili da pozove USCIS-ov broj za kontakt klijenata 800-375-5283, kako bi prijavio promenu adrese.

Druga mogućnost je da popunite i odštampate Obrazac AR-11, a zatim ga pošaljete poštom na adresu navedenu na web stranici USCIS-a (zapravo, ovo je ponekad jedina opcija kada se online sistem pokvari i šalje poruke o grešci u procesu). Ako promenite adresu putem pošte nakon što ste poslali prijave USCIS-u koje se još uvek obrađuju, dobra je ideja da pošaljete pismo kancelariji koja obrađuje vašu prijavu da biste je posebno obavestili o novoj adresi.

Imperativ je da, u podnošenju obaveštenja o promeni adrese, navedete broj računa za svaku prijavu koja je još uvek na čekanju.

Na primer, dete koje je državljanin Amerike može podneti peticiju za svog oca i podneti zahtev za prilagođavanje statusa, a ono bi možda želelo da radi dok je prijava na čekanju.

Ova prijava podrazumeva tri obrasca:

  • Obrazac I-130, Molba za srodnika stranca
  • Obrazac I-485, Zahtev za registraciju stalnog boravka ili prilagođavanje statusa
  • Obrazac I-765, Zahtev za odobrenje za zapošljavanje

Svaki obrazac i njegov broj priznanice moraju biti navedeni na obrascu za promenu adrese, bilo da se podaci menjaju online, poštom ili putem Obrasca AR-11.

Ako podnesete AR-11 poštom, obavezno koristite prevoznika koji nudi praćenje pošiljke, kao što je poštanska služba Sjedinjenih Država sa sertifikovanom poštom i traženom povratnicom. Na taj način ćete imati dokaz da ste ga predali USCIS-u, u slučaju da se izgubi.

Posebna uputstva za žrtve krivičnih dela

Ako ste žrtva nasilja u porodici, trgovine ljudima ili drugih zločina, ne možete prijaviti promenu adrese online. Umesto toga, trebalo bi da odštampate i pošaljete Obraazc AR-11 u Servisni centar Vermonta na sledeću adresu:

U.S Citizenchip and Immigration Services
Attn: Humanitarian Division
Vermont Service Center
38 River Road
Exxex Junction, VT 05479-0001

Kazne za propust da se obavesti USCIS o promeni adrese

Šta ako ste zakoniti stanovnik (Legal Permanent Resident) koji nikada nije dao USCIS-u novu adresu ili je čekao, možda godinu dana nakon preseljenja? Prema zakonu, namerno nedavanje vaše nove adrese USCIS-u je prekršaj koji može rezultirati novčanom kaznom do 200 dolara i zatvorom do 30 dana.

Zakon takođe kaže da LPR zapravo može biti deportovan iz Amerike zato što nije prijavio svoju novu adresu USCIS-u, osim ako LPR ne dokaže:

  • Da je neprijavljivanje promene adrese „razumno opravdano“
  • Da neprijavljivanje adrese nije bilo „namerno“

Međutim, u praksi, retko je da imigracione vlasti Amerike zaista krivično gone ili deportuju LPR koji nije uspeo da ažurira adresu prebivališta.

Imigracione vlasti imaju ograničene resurse i ne mogu da traže svakog LPR-a koji nije prijavio prebivalište. Ipak, striktno sprovođenje je uvek moguće u budućnosti.

Bolje ikad nego nikad

Ažuriranje adrese sa USCIS-om je dobra ideja, čak i ako kasnite. Tako ćete izgledati odgovornije i poštenije. A ako niste poslali promenu adrese kada ste se preselili u prošlosti, uradite to sada i uradite to svaki put kada se selite u budućnosti.

Ili, ako ispunjavate sve uslove, razmislite o podnošenju zahteva za američko državljanstvo. Jednom kada postanete državljanin Amerike, više nikada nećete morati da dajete USCIS-u svoju najnoviju adresu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nolo
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)