Connect with us

Srbija

DIPLOMATSKA KRIZA: Srbija povukla odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore!

Published

on

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ipak je danas povuklo odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Beograda.

Da podsetimo, diplomatska kriza na relaciji Beograd-Podgorica počela je tako što je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru nakon što je Podgoričku skupštinu nazvao “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Na tu odluku odreagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koje je “postupilo na recipročan način” i proteralo crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, da bi dan kasnije ta odluka bila povučena.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je novinarima rekla da je takva odluka doneta na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i da se nada da će biti „protumačena kao akt dobre volje“.

Ona je saopštila da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori i dodala da su oni takav potez podržali.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susedsku politiku Evropske unije, saopštio je da pozdravlja odluku Vlade Srbije da ne protera ambasadora Crne Gore i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

Uprkos odluci srpskih vlasti, crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je, kako je saopšteno, ostalo pri svojoj odluci o proterivanju Božovića.

Ona je rekla da „deluje da su odlazeće vlasti Crne Gore očekivale da se nešto desi da bi se pojavio razlog za izbacivanje ambasadora“.

PROČITAJTE JOŠ:

MALI HLADNI RAT: Srbija i Crna Gora međusobno proterale ambasadore!
SRPSKA ZABLUDA ILI USUD: Godišnjica osnivanja Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca
INTERVJU, EVA RAS: Smrdljivi slučaj na liniji 83 koji je razotkrio pozadinu epidemije korone

„Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori s kojom želimo da radimo i saradjujemo. Stalo nam je da sa Crnom Gorom imamo dobre, sve bolje, odlične odnose“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navela je da je „potrebno dati šansu prijateljstvu, partnerstvu i saradnji“, kako iz razloga regionalne stabilnosti tako i zbog toga što Srbi čine 30 odsto stanovnika Crne Gore.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je jutros da žali zbog odluke o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Podgorice, ocenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

Izvor: Mediji Foto: Printscreen / Youtube / Nova s

Advertisement