Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DIJANA ĐOKOVIĆ O PROMENI VERE: U porodici nisu verovali u Boga, ali rođenje drugog sina je promenilo nešto u meni!

Dijana Đoković predstavlja snažnu ženu, koja se hrabro hvatala ukoštac sa svim problemima, a put do vere u Boga je pronašla sama.

Dijana Đoković postala je poznata širom sveta kao majka i svestrana podrška najboljeg tenisera svih vremena. Međutim, iza njenog imena se krije veoma zanimljiva životna priča, a svojim primerom pokazuje da ništa nije nemoguće, samo ako se dovoljno veruje u to.

Rođena je 1964. godine kao Dijana Žagar, a odrasla je u ljubavi prema sportu i porodici. Život joj je odmalena bio pun izazova. Ratna situacija u bivšoj Jugoslaviji i manjak finansija predstavljali su ozbiljne prepreke na putu ka ostvarenju snova i ciljeva. Bila je, ppored svih nedaća, stub podrške za svog sina tokom teških vremena, pružajući mu hrabrost i veru da nastavi napred.

Kada je Novak postao profesionalni teniser i počeo osvajati titule, Dijana je ostala snažna figura u njegovom životu. Međutim, mnogo je više od samo majke i podrške. Takođe, aktivna je u humanitarnim inicijativama i društvenom radu. Kao suosnivačica Fondacije “Novak Đoković”, zajedno sa suprugom Srđanom, posvećena je pružanju pomoći u oblasti obrazovanja, sporta i zdravstva za decu u Srbiji. Njena filantropska aktivnost je inspiracija za mnoge ljude širom sveta.

-To što je ona sve istrpela sve ove godine, ma to je neverovatno! Pa i mene, težak sam. Ali i sve te okolnosti u kojima smo živeli, u kojima su deca odrastala. Čak 17 godina smo boravili po tuđim stanovima. Radila je, dojila je i čuvala Novakovu mlađu braću, i još nam slala novac da bismo igrali na turnirima”, naglasio je Srđan.

Otac joj u mladosti došao u Beograd

Otac Dijane Đoković Zdenko Žagar živi u beogradskom naselju Čukarica i otkako mu je preminula druga supruga 2017. godine, ističe da je vrlo usamljen. Jednom prilikom se oglasio za medije i naglasio kako bi voleo da više viđa svoje najmilije, ali i da njegova porodica ne voli da on daje izjave. On i supruga poreklom su iz Hrvatske, a još u mladosti doselili su se u Beograd, gde je rođena Novakova majka, Dijana.

-Po nacionalnosti sam Hrvat, rođen sam u Vinkovcima. Moja bivša supruga, Novakova baba, takođe je rođena u istom mestu. Tamo smo se i upoznali. Bili smo oficiri koji su došli na službu. Ja sam došao u Beograd, a ona je još pohađala školu, pa smo se posle, kad mi se pridružila, venčali. Tako se rodila Dijana, pa Sanda – rekao je Zdenko za Novu.rs i dodao:

-Normalno je da će biti više priklonjen Srbima i ja nemam ništa protiv toga. Ne bi bolje prošao u životu ni da se predstavlja kao Hrvat. Ni to nitko ne bi prihvatio. Isto bi ga svojatali. Pre nekoliko meseci zvala me je jedna rođaka koja živi u Vinkovcima da me pita gde je Dijana rođena. Znači, u Hrvatskoj se raspravlja o tome – dodao je Zdenko, koji neko vreme nije bio u kontaktu s ćerkom jer su se on i njena majka rastali.

Istakao je da ga je Dijana krivila za razvod.

-Svašta se izdešavalo u našim porodičnim odnosima. Nisam mnogo učestvovao u Novakovom odrastanju. Pre nego što je rođen, ja sam četiri godine bio u Prištini. Bivša supruga i deca živeli su u Beogradu, a ja tamo. Dolazio sam vikendom. Posle sam se razveo, pa sam bio prinuđen da se malo distanciram od porodice. Kontaktirao sam ja sa njima, ali to nije bilo to. Dijana je mene krivila za razvod i to ne može da mi oprosti. Smatram da je za razvod uvek potrebno dvoje. Koliko je muškarac kriv, toliko je i žena kriva. Žao mi je što je sve tako ispalo – zaključio je Žagar.

Dijanino poreklo i promena vere

Priznala je da joj nije od malih nogu usađena vera u Boga.

-Moji roditelji jesu katolici, ali su ih partija i komunizam vaspitavali. Izjašnjavali su se kao Jugosloveni. Mene nisu učili odmalena da ja verujem u Boga, niti smo slavili Uskrs ili Božić. Onda to nisam mogla ni na svoju detu da prenesem, jer ni ja nisam imala, biću iskrena. U Srđanovoj porodici opet nisu isto bili kršteni, jer nisu smeli – kaže Dijana.

A onda su po želji Srđanove mame organizovali zajedničko krštenje.

-Pokojna Srđanova majka Stanka, koja je imala jako tešku bolest – rak kostiju, pred kraj života je rekla da bi volela da krsti decu pre nego što umre. I ja sam se pitala kako da se krstim, kada su moji poreklom katolici. Nisam bila krštena u katoličkoj crkvi, ali poreklo vučem, iako sam odrasla i živim u Srbiji ceo život – objašnjava.

Otkriva da se u njoj nešto promenilo samo od sebe kada je donela na svet drugog sina.

Međutim, što su oni mene više pristiskali, ja sam bila sve dalje od te odluke, e onda su me pustili. Kada sam rodila Marka, e tada se u meni nešto samo preokrenulo. I rekla sam: “Da, ja želim da se krstim i želim da krstim moju decu”. I tako smo odlučili da se svi krstimo u maju 1992. u Žiči i to u staroj crkvi.

-U jednom momentu mi prilazi sveštenik i sad ja treba da kažem svoje ime. Kada sam izgovorila Dijana, on me onako pogleda i kaže ne može, nije pravoslavno, već rimokatoličko. Vrteo se tri kruga oko oltara i vrati se i pita šta da radimo. Opet se proštea tri kruga oko oltara i ja se setim da kod katolika postoji kršteno i građansko ime. I kažem mu mogu li da zadržim moje ime, volim ga, a vi meni dajte crkveno ime. I on pristane.

Mislila je da će joj Srđan dati ime Srbijanka

-Pogledam krajičkom oka Srđana, vidim da mu radi mozak 360 na sat, a u sebi se molim da nije samo Srbijanka, jer je on meni, dok smo se zabavljali, rekao kakva Dijana, ja ću tebe da preksrtim u Srbijanka. A ja sam imala i razrednu u Nišu koja se tako zvala i bila je onako oštra. Da bi on u jednom momentu rekao Milica i ja sam odmah rekla – može! Tako da je meni kršteno ime Milica i mi smo se venčali kao Srđan i Milica Đoković – kroz osmeh je ispričala Noletova mama u emisiji “Dok anđeli spavaju”.

Kako su se zavoleli Dijana i Srđan?

Upoznali su se na Kopaoniku, za vreme zimskog raspusta.

-Došla je da skija i polaže za instruktora skijanja, a na kraju je ostala ‘nasankana’. Ugledao sam je u plavom kombinezonu, zapazio njenu figuru. Nisam uspeo da je zavedem na prvu, trebalo mi je nekoliko dana uveravanja, ali na kraju sam uspeo – ispričao je Srđan Đoković.

I prisetio se trenutka kada je saznao da postaje otac.

-Začeo se Novak, a Dijana je posegla za nekim ženskim trikom i rekla mi je da ja nemam nikakve obveze, da je ona odlučila da rodi dete. Sve ostalo je istorija. Dogodilo se šta se dogodilo – rekao je i odao supruzi priznanje.

POVEZANE TEME:

SRAMNI KOMENTARI CRNOGORSKOG NOVINARA: Đokovića nazvao najvećim gubitnikom svih vremena, a njegove navijače čobanima!

NAJPOZNATIJI TENISKI TRENER REKAO ISTINU O ĐOKOVIĆU: “Drugi glume, a on autentičan, govori ono što misli, po cenu karijere!” (VIDEO)

“NE VOLE GA ZATO ŠTO JE SRBIN”: Britanski novinar opleo po Englezima zbog Đokovića!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE