Connect with us

Amerika

DEMOKRATE SABOTIRALE TRAMPOV PAKET POMOĆI: U Senatu blokirana isplata 500 milijardi dolara Amerikancima!

Published

on

Članovi Senata iz redova demokrata odbacile su predlog paketa pomoći zbog posledica koronavirusa koji se predložili republikanci – uz obrazloženje da je preskroman u trenutku dok se pandemija širi Sjedinjenim Državama.

Glasanjem, čiji je skor uglavnom po partijskoj liniji bio 52-47, okončane su nedelje prepirki o petom po redu zakonu koji je trebalo da obezbedi lakše podnošenje posledica Kovida 19. Uprkos tvrdnjama obe strane da žele da postignu dogovor – to se međutim nije dogodilo.

Time je, najverovatnije okončana mogućnost, da se pre novembarskih izbora u Kongresu usvoji odluka o još jednom novčanom paketu pomoći za građane Sjedinjenih Država.

Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, izjavio je da demokrate nisu odstupile od, kako ih je označio, nerazumnih zahteva. Optužio ih je da zbog sopstvene političke koristi sprečavaju republikance i predsednika Trampa da pobede virus neposredno uoči izbora.

Suma od predloženih 500 milijardi dolara iznosila je ugrubo polovinu svote o kojoj su letos govorili republikanski lideri – ali je, sve ukazuje, bila prevelika za većinu konzervativaca iz redova republikanaca.

Umesto toga – zakon koji su predložili članovi Republikanske partije bio je usredsređen na pomoć školama, nezaposlenima i malim preduzetnicima.

To je pridobilo podršku većeg broja republikanaca, ali je iniciralo protivljenje demokrata, koji su tvrdili da je izostavljen značajan broj ranjivih kategorija društva.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

Advertisement