Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

DECA SVE BLIŽA SLOBODI: Sud u Ilinoisu stopirao naredbu obaveznog nošenja maski u školama!

Učenici koji pohađaju jednu od 145 škola širom Ilinoisa neće morati da nose zaštitne maske ukoliko to ne žele, osim u slučajevima kada lokalno zdravstveno odeljenje ne izda nalog za meru karantina. Isto važi i za određeno školsko osoblje koje ne želi da se testira na COVID-19 na nedeljnom nivou, a koje nije vakcinisano.

U petak 4. februara, sudija Okružnog suda Sangamon Rejlen Grišou je odobrila privremenu zabranu u tužbi koju su protiv Prickera, Državnog odbora za obrazovanje Ilinoisa i više od 140 školskih okruga podneli roditelji koji su tvrdili da nije postojao odgovarajući postupak u vezi sa pravilom za obavezno nošenje maski u školama u Ilinoisu.

Kancelarija guvernera izdala je saopštenje za javnost u kojem je odluku sudije Okružnog suda Sangamon Rejlen Grišou nazvao „pogrešnom“, rekavši da bi škole mogle biti primorane da pređu na e-učenje ako nemaju odgovarajuće alate za zaštitu učenika i osoblja.

Prema presudi, optuženima je privremeno zabranjeno da nalažu školskim okruzima da zahtevaju nošenje maski za učenike i nastavnike, osim ako lokalno zdravstveno odeljenje ne izda nalog za meru karantina.

Škole pogođene sudskim sporovima koje je pokrenulo više od 700 roditelja i desetine školskog osoblja privremeno su uzdržane od sprovođenja mandata guvernera J.B.Pritzkera o nošenju zaštitnih maski i vakcinaciji protiv COVID-19.

Pritzkerove naredbe koje se odnose na obavezno nošenje maski, vakcinaciju i obavezna testiranjanja na COVID-19 za nastavnike na snazi su od prošle jeseni.

Uprkos tome što situacija sa korona virusom ide u dobrom smeru, guverne Ilinoisa Pritzker u petak još uvek nije hteo da kaže kada će ukinuti mandate za maske.

Pritzkerova administracija i optuženi iz školskog okruga privremeno su uzdržani od sprovođenja izvršnih naloga, rekao je sudija. Školskim okruzima je zabranjeno da zahtevaju obavezno nošenje maski ukoliko se osoba protivi, „osim u slučajevima kada je propisana mera strogog karantina, izdata od strane njihovog zdravstvenog odeljenja, u skladu sa Zakonom o IDPH“.

Advokat Toma DeVor je u ime roditelja, njihovih učenika i školskog osoblja tražio da se privremeno obustave izvršne naredbe guvernera Ilinoisa Dž.B. Prickera o obaveznom nošenju maski i karantinima za škole,

„Mogu samo da se nadam da je ovo vreme da guverner ukine ono što je Sud utvrdio kao nezakonito i pusti dobre ljude ove države da se vrate svojim životima“, rekao je DeVor nakon presude.

Rejlen Grišou, sudija okruga Sangamon odobrila je zahtev koji je u svojoj tužbi zahtevao advokat Toma DeVor.

Guverner Ilinoisa Dž.B. Pricker je najavio hitnu žalbu na odluku sudije Grišou da stavi ad akta njegovu odluku o obaveznom nošenju maski i karantinu za školsku decu. 

Izvor: Just the News Foto: Pexels

YOU MAY LIKE