Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 21mph WSW
Humidity: 64%
Pressure: 29.67"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
63°F
63°F
61°F
59°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 41°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI ĐACI U ČIKAGU BEZ MASKI: Akademija “Sveti Sava” ukinula obavezno nošenje maski tokom nastave

Akademija “Sveti Sava” iz Čikaga, jedna od dve srpske škole u Sjedinjenim Američkim Državama, ukinula je danas obavezno nošenje maski za decu i zaposlene profesore i osoblje.

Odluka o ukidanju usledila je nakon što je sudija okruga Sangamon u Ilinoisu, Rejlen Grišou, odobrila zahtev da se privremeno obustave izvršne naredbe guvernera Ilinoisa Dž.B. Prickera o obaveznom nošenju maski i karantinima za škole, utvrdivši da su te mere izvan ovlašćenja guvernera i da lišavaju učenike prava na izbor.

U pismo koje je zaposlenima i roditeljima poslala direktorka škole, protinica Mišel Janakos (Michelle Jannakos), kaže se sledeće:

“Poštovane porodice, profesori i osoblje Akademije Svetog Save,

U petak, 4. februara 2022., sudija Okružnog suda u Sangamonu Grišou izdao je privremeni nalog zabrane pristupa (TRO) kojim je guverneru Pritzkeru zabranio da sprovodi svoje izvršne naredbe koje zahtevaju maske za sve studente i osoblje i isključuje asimptomatske pojedince koji su identifikovani kao bliski kontakti.

Kao rezultat ove odluke, od ponedeljka, 7. februara 2022. godine, Akademija Sveti Sava privremeno neće zahtevati nošenje maski za studente i zaposlene (efektivno „maske nisu obavezne“). Učenici i osoblje mogu izabrati da nose masku u školi i preporučuje se da to učine prema ličnim željama i izboru.

ODLUKA KOJA JE OBRADOVALA MNOGE: Mišel Janakos, direktorka Akademije “Sveti Sava”

Imajte na umu da se trenutno ulaže žalba na odluku sudije. Od nas bi se moglo zahtevati da se vratimo na poštovanje guvernerovih izvršnih naredbi ako dođe do promene odluke. Pregledaćemo sve buduće odluke čim postanu dostupne i saopštićemo sve promene što je pre moguće.

Molimo sve da budu ljubazni jedni prema drugima i poštuju izbor porodica, učenika i osoblja kada je u pitanju maskiranje.

Hvala vam na razumevanju i podršci, navodi gospođa Mišel Janakos u svom pismu roditeljima, profesorima u svoje i u ime Upravnog odbora Akademije Sveti Sava.

Serbian Times je juče preneo ispovest Srbina, roditelja dvoje dece koji takođe pohađaju školu u Ilinoisu, koji je odlučio da se priključi tužbi advokata Toma DeVore-a, po kojoj je sudija okruga Sangamon doneo odluku o obustavljanju naredbe guvernera Prickera o obaveznom nošenju maski.

Škole koje se nalaze u okruzima iz kojih dolaze tužitelji (roditelji) moraće u najkraćem roku da preispitaju odluke o obaveznom nošenju maski i postupe uvažavajući odluku sudije Rajlen Grišou.

Kontakt na koji zainteresovani roditelji mogu da se obrate ukoliko i sami žele da se priključe tužbi je: Tom DeVore, 118 N 2nd St, Greenville, IL 62246broj telefona: (618) 664-9439

Piše: Antonije Kovačević Foto: Saša Lukić

YOU MAY LIKE