Connect with us

Istorija

DANAS JE SVETI SIMEON MIROTOČIVI: Slavimo velikog sveca i osnivača srpske države!

Published

on

Na današnji dan, 26. februara 1199. godine u Hilandaru, umro je otac Svetog Save Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Kada je predao vlast i zamonašio se, dobio je ime Simeon, a po smrti i nadimak Mirotočivi.

Zbog toga, Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik prepodobnog svetog Simeona Mirotočivog!

Sveti Simeon, u istoriji poznatiji kao Stefan Nemanja jedna je od najvažnijih istorijskih ličnosti srpskog Srednjeg veka. Ostao je upamćen kao veliki vladalac, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države, branitelj pravoslavlja i protivnik jeresi.

Bio je jedan od najznačajnijih ličnosti svoga doba u ovom delu Evrope.

Manastir Đurđevi Stupovi / Wikimedia Creative Commons

Uspeo je da proširi tadašnju srpsku državu i aktivno se borio protiv bogumila. Osnivač je dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka.

Kad je utvrdio državu i pravoslavnu veru, zamonašio se u manastiru Studenica 1195. godine i dobio ime Simeon. Potom odlazi u manastir Vatoped, na Svetoj gori, kod svog sina, tada monaha Save. Zajedno obnavljaju manastir Hilandar, koji su dobili od vizantijskog cara.

Još postoji loza koju je zasadio Sveti Simeon. Narod veruje da zrno ovog grožđa iz Hilandara uz post i molitve Svetom Simeonu pomaže nerotkinjama da dobiju potomstvo.

Simeon je u njemu poživeo samo sedam meseci. Sava je preneo njegove posmrtne ostatke 1208. godine u Rašku, da bi nad njima izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana koji su se borili za vlast.

Manastir Studenica / Wikimedia Creative Commons

Mošti su mu pohranjene u Studenici, njegovoj zadužbini.

Sveti Simeon je podigao i Đurđeve stupove, manastir Svetog Nikole kod Kuršumljije, kao i crkvu Svete Bogorodice na ušću reke Kosanice.

Zbog čudotvornog tečenja mira iz njegovih zemnih ostataka, prozvan je Mirotočivim.

Izvor: Mediji
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement