Connect with us

Balkan

SNAŽNA BESEDA VLADIKE JOVANA: Gde su veliki borci za pravdu da brinu o Jasenovcu? Dođite! (VIDEO)

Published

on

Vladika pakračko-slavonski Jovan održao je krajem 2016. godine emotivan govor posvećen stradanju srpskog naroda, u kojem poziva javnost da više pažnje poseti spomen području logora Jasenovac.

Njegovu besedu prenosimo u celosti:

“Ta krvava ideologija našla je svoj najkrvaviji izraz u onome što je nezapamćeno u istoriji – u spoju obožavanja nacije, države, rasne politike i hrišćanstva koji je nastao u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), gde su se izgubile granice između Katoličke crkve u ustaške države.

Ja sam sada vladika slavonski. Od Jasenovca do Slavonskog broda, od Save do Drave, sve je moje. Ja danas, 75 godina posle početka Drugog svetskog rata imam 50 srušenih hramova. Ja danas ne mogu da obnovim… Danas je u Pakracu, na mestu hrama svetog Ilije Tuđmanova bista. I Tuđmanov park.

U redu. Poštujem ja pravo Hrvatske da svom predsedniku podigne spomenik. Ali ne na oltaru. A zašto je to moglo? Pa zato što je zemlja gde je bio hram srušen u Drugom svetskom ratu oduzeta posle rata. Državna zemlja. Što ne bi država na svojoj zemlji podizala šta hoće?

Nezavisna država Hrvatska je vrhunac zločina u 20. veku, ali nije taj zločin jedinstven i jedan. Zločina je mnogo.

Znate li ko se brine o Jasenovcu? Brinu se one tri monahinje koje sede u manastiru u Jasenovcu. Jedna od njih, majka joj je ovde, svaki dan kadionicu, tamjan, brikete, obiđe celu Donju Gradinu, sva ona stratišta, sva ona groblja. Pa ode na spomen područje, pa okadi oko onog betonskog cveta.

Gde su veliki borci za pravdu i istinu, da svaki dan obiđu ta stratišta.

Ja vas pozivam kao vladika Jasenovca. Dođite. Dok dolazite, dotle je naše.”

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Телевизија Храм

Advertisement