Connect with us

Amerika

“DANAS JE SVEČAN I TUŽAN DAN”: Kongres odobrio optužnicu protiv Trampa, Senat će glasati o opozivu

Published

on

Ovim je postalo sve izglednije da će Tramp biti treći predsednik u istoriji Sjedinjenih Država koji će se naći u procesu opoziva

Odbor američkog, većinski demokratskog, Predstavničkog doma odobrio je optužbe za zloupotrebu vlasti i ometanje protiv predsednika SAD Donalda Trampa.

Pravosudni odbor Kongresa glasao je sa 23 prema 17 za odobravanje optužnice kojom se Tramp tereti za zloupotrebu vlasti njegove kancelarije kako bi izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži političkog rivala, najizglednijeg demokratskog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera koji je radio u odboru ukrajinske energetske kompanije.

Danas je svečan i tužan dan. Dom će delovati veoma brzo

Predsedavajući Komiteta Džeri Nadler

Panel je takođe odobrio još jednu optužnicu koja tereti Trampa za ometanje rada Kongresa.

Predsedavajući Komiteta Džeri Nadler dao je kratku izjavu nakon glasanja rekavši: “Danas je svečan i tužan dan. Dom će delovati veoma brzo”, piše američki CNN.

Ranije je Komitet odobrio posebnu optužnicu u kojoj se Tramp tereti za zloupotrebu moći jer je pokušavao navesti Ukrajinu da istraže Džoa Bajdena.

Ovim je, piše Rojters, postalo sve izglednije da će Tramp biti treći predsednik u istoriji Sjedinjenih Država koji će se naći u procesu opoziva.

Odobravanje optužbi za opoziv od odbora postavlja pozornicu za glasanje celog Predstavničkog doma sledeće sedmice, čime će proces opoziva biti okončan. To znači da bi se u roku od nekoliko sedmica Tramp našao na suđenju u Senatu, koji kontroliše republikanska većina.

IZVOR: Radio Slobodna Evropa

Advertisement