Connect with us

Srbija

DANAS JE BOGOJAVLJENJE: Kući se nosi osvećena voda, ne posti se a počinju i posebni dani!

Published

on

Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.

Bogojavljenje je dan kada je Isus Hristos kršten u reci Jordanu.

Prvi put, ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: “Ovo je Sin moj”, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Mnogi narodni običaji i verovanja se odnose na Bogojavljenje.

Na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.

PROČITAJTE JOŠ:

KAD DECU VIĐAŠ SAMO ZA BOŽIĆ: Surova životna bitka Đorđa, uz čiju smo priču plakali u filmu “Otac”

VELIKA SVETINJA PROPADA NAOČIGLED SRBIJE: Crkva u kojoj se venčao Karađorđe i gde se srpska vojska pričešćivala pred velike bitke sa Turcima (FOTO)

MILUTIN U MUZEJU ROBOVLASNIKA: Srpski umetnik kustos najstarijeg muzeja na američkom jugu

Danas, pozdravlja se rečima: “Bog se javi” ili “Hristos se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi“. Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za venčanja.

Na Bogojavljenje, nikada se ne posti, bez obzira u koji dan padne. Sa ovim danom završavaju se i “nekršteni dani”, započeti na Božić.

Plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera, obnovljen je običaj koji se održava u mnogim našim krajevima. Ove godine, svedeno, zbog pandemije.

Izvor: RTS Foto: Wikipedia

Advertisement