Chicago
66°
Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 87%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

ODLAZAK VELIKOG PRIJATELJA: Preminuo Nemac koji je Srbima darovao veliki pozlaćeni krst na godišnjicu NATO agresije!

U Nemačkoj, u Gihfornu, preminuo je Horst Vrobel (87), vlasnik najvećeg internacionalnog muzeja vetrenjača i vodenica na svetu, veliki prijatelj nedavno upokojenog episkopa šabačkog Lavrentija, koji je više od dve decenije bio na čelu zapadnoevropske eparhije.

Vladika i Vrobel su se davno upoznali i sprijateljili, pošto je episkop osveštao kopiju ruske vetrenjače „Nataša“.Bili su nerazdvojni prijatelji.Vrobel je na svoje imanje uvrstio i vodenicu „Milica“ iz Kržave, kod Krupnja, episkovog zavičaja.

Na svom imanju Robel je izgradio i kopiju najlepše ruske crkve brvnare, koju je, u prisustvu vladike Lavrentija, ali i najviših predstavnika ruske države osveštao tadašnji moskovski i patrijarh cele Rusije Aleksije Drugi.

-Najiskrenije žalim što je srpski narod nevin postradao i pretrpeo velike materijalne štete tokom NATO bombardovanja Srbije – rekao je Vrobel, koji je na godišnjicu NATO agresije, 24 marta, darovao veliki pozlaćeni krst, koji je osveštao patrijarh Pavle, koji je postavljen na sami vrh nekadašnjeg Soko Grada, iznad manastira koji je vladika Lavrentije posvetio svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.

Sreten Cvetojević, profesor iz LJubovije, inače policajac u penziji, koji je, od početka izgradnje manastira Soko, bio uz vladiku Lavrentija i pomagao mu koliko god je mogao, kaže da je dobro upoznao Robela, „koji je obožavao episkpopa Lavrentija, kao duhovnika i čoveka širokog srca, punog ljubavi i pozitive energije“.

-Vrobel je, inače, došao iz Istočne Nemačke u Zapadnu Nemačku sa jednom torbom i napravio je najveći internacionalni muzej vetrenjača i vodenica, a vladika Lavrentije je krenuo iz rodne Bogoštice, kod Krupnja, i postao, ne samo jedan od najugledniiji arhijereja u čitavom svetu, već i građanin sveta – priča Cvetojević. – To ih je, na neki način, pored ostalog spajalo. Odlično su se razumeli, poštovali i voleli do kraja života. Robel je na proslavi pet decenija arhijerejskog staža vladike Lavrentije, rekao da je ponosan što je prijatelj čoveka, „koji je gorostas u svakom pogledu“.

Vladika Lavrentije je Vrobela odlikovao Ordenom vladike Nikolaja, najvećim uzdarjem eparhija šabačke i valjevke.Robel će biti sahranjen u petak na groblju u gradu gde je stvorio velika dela.

Priča se da Vrobel, davno, požalio episkopu Lavrentiju da mora na tešku operaciju od čijeg ishoda mu zavisi život. Lavrenije mu je rekao da će da se moli za njegovo zdravlje, skinuo je sa sebe panagiju i poklonio prijatelju. Posle izvesnog vremena, priča se, Nemac je izvadio nalaze, pred operaciju, ali se pokazalo da su sasvim u redu i da nema potrebe za hiruškom intervencijom…

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / Sreten Cvetojević – Cvele

YOU MAY LIKE