Chicago
27°
Clear
7:01 am5:06 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 16mph NW
Humidity: 52%
Pressure: 30.28"Hg
UV index: 0
FriSatSun
10/7°F
39/32°F
39/27°F

Published 6 months ago

By Antonije Kovačević

DA SE NE ZABORAVI: Najmlađa žrtva NATO masakra u Grdelici bio je Branimir (6), sa njim poginuli otac i majka

Ova fotografija podseća nas na tragediju porodice Stanijanović, koja je stradala prilikom brutalnog napada NATO avijacije na voz prepun civila u Grdeličkoj klisuri.

Najmlađem članu porodice, šestogodišnjem Branimiru Stanijanoviću iz aleksinačkog sela Prćilovica, najmlađoj žrtvi masakra u Grdelici, ne zna se ni grob, jer njegovo telo nikada nije nađeno.

Dečak je tog 12. aprila, drugog dana Vaskrsa, 1999. godine, putovao sa roditeljima Vidosavom (46) i majkom Divnom (40) kod bake u selo Mačkatica, u blizini Surdulice, ali tamo nije stigao. Porodica Stanijanović izgorela je u vozu na Grdeličkom mostu.

Godinama na ovaj crni dan na mesto njihovog stradanja dolazila je Branimirova baka Kruna Janković. Ljubila je porcelanske slike na spomen ploči i ređala cveće i kolače za unuka, ćerku i zeta. Njeni jauci odzvanjali su Grdeličkom klisurom.

“Pošli su kod nas u Mačkaticu. Bar da sam unuče sahranila. Našli smo samo moju ćerku Divnu, od unuka i zeta ništa nije ostalo” – zapomagala je tada nesrećna starica.

Kruna je preminula pre nekoliko godina, a uspomenu na Stanijanoviće čuva žena Vidosavovog brata Stojanka:

“Iza njih su ostale tri kćeri, nijedna od njih ne živi u Prćilovici. Od tuge za njima umrla mi je svekrva i suprug, ostala sam sama ovde. Gledam njihovu praznu kuću svakog dana, odem pa otvorim vrata, pogledam pa se isplačem. Čekam njihove kćeri da stignu da izađemo na groblje i odemo u Grdelicu” – kazala je Stojanka.

Da se pamti i da se ne zaboravi…

Tekst: Sakrivena istorija Srba Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)