Connect with us

Srbija

DA SE NE ZABORAVI: Najmlađa žrtva NATO masakra u Grdelici bio je Branimir (6), sa njim poginuli otac i majka

Published

on

Ova fotografija podseća nas na tragediju porodice Stanijanović, koja je stradala prilikom brutalnog napada NATO avijacije na voz prepun civila u Grdeličkoj klisuri.

Najmlađem članu porodice, šestogodišnjem Branimiru Stanijanoviću iz aleksinačkog sela Prćilovica, najmlađoj žrtvi masakra u Grdelici, ne zna se ni grob, jer njegovo telo nikada nije nađeno.

Dečak je tog 12. aprila, drugog dana Vaskrsa, 1999. godine, putovao sa roditeljima Vidosavom (46) i majkom Divnom (40) kod bake u selo Mačkatica, u blizini Surdulice, ali tamo nije stigao. Porodica Stanijanović izgorela je u vozu na Grdeličkom mostu.

Godinama na ovaj crni dan na mesto njihovog stradanja dolazila je Branimirova baka Kruna Janković. Ljubila je porcelanske slike na spomen ploči i ređala cveće i kolače za unuka, ćerku i zeta. Njeni jauci odzvanjali su Grdeličkom klisurom.

“Pošli su kod nas u Mačkaticu. Bar da sam unuče sahranila. Našli smo samo moju ćerku Divnu, od unuka i zeta ništa nije ostalo” – zapomagala je tada nesrećna starica.

Kruna je preminula pre nekoliko godina, a uspomenu na Stanijanoviće čuva žena Vidosavovog brata Stojanka:

“Iza njih su ostale tri kćeri, nijedna od njih ne živi u Prćilovici. Od tuge za njima umrla mi je svekrva i suprug, ostala sam sama ovde. Gledam njihovu praznu kuću svakog dana, odem pa otvorim vrata, pogledam pa se isplačem. Čekam njihove kćeri da stignu da izađemo na groblje i odemo u Grdelicu” – kazala je Stojanka.

Da se pamti i da se ne zaboravi…

Tekst: Sakrivena istorija Srba Foto: Privatna arhiva

Advertisement