Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

DA SE NE ZABORAVI: Najmlađa žrtva NATO masakra u Grdelici bio je Branimir (6), sa njim poginuli otac i majka

Ova fotografija podseća nas na tragediju porodice Stanijanović, koja je stradala prilikom brutalnog napada NATO avijacije na voz prepun civila u Grdeličkoj klisuri.

Najmlađem članu porodice, šestogodišnjem Branimiru Stanijanoviću iz aleksinačkog sela Prćilovica, najmlađoj žrtvi masakra u Grdelici, ne zna se ni grob, jer njegovo telo nikada nije nađeno.

Dečak je tog 12. aprila, drugog dana Vaskrsa, 1999. godine, putovao sa roditeljima Vidosavom (46) i majkom Divnom (40) kod bake u selo Mačkatica, u blizini Surdulice, ali tamo nije stigao. Porodica Stanijanović izgorela je u vozu na Grdeličkom mostu.

Godinama na ovaj crni dan na mesto njihovog stradanja dolazila je Branimirova baka Kruna Janković. Ljubila je porcelanske slike na spomen ploči i ređala cveće i kolače za unuka, ćerku i zeta. Njeni jauci odzvanjali su Grdeličkom klisurom.

“Pošli su kod nas u Mačkaticu. Bar da sam unuče sahranila. Našli smo samo moju ćerku Divnu, od unuka i zeta ništa nije ostalo” – zapomagala je tada nesrećna starica.

Kruna je preminula pre nekoliko godina, a uspomenu na Stanijanoviće čuva žena Vidosavovog brata Stojanka:

“Iza njih su ostale tri kćeri, nijedna od njih ne živi u Prćilovici. Od tuge za njima umrla mi je svekrva i suprug, ostala sam sama ovde. Gledam njihovu praznu kuću svakog dana, odem pa otvorim vrata, pogledam pa se isplačem. Čekam njihove kćeri da stignu da izađemo na groblje i odemo u Grdelicu” – kazala je Stojanka.

Da se pamti i da se ne zaboravi…

Tekst: Sakrivena istorija Srba Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE