Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

DA LI JE OVO PISMO PRESUDILO DA PATRIJARHA PUSTE NA KOSOVO: Američke vladike: Grci, Rusi, Srbi…tražili od Blinkena da interveniše u slučaju Porfirija

Dana 29. decembra 2022. godine, predsedavajući Sabora kanonskih pravoslavnih episkopa Sjedinjenih Država, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Grčke Pravoslavne Amderičke Arhiepiskopije Elpidofor uputio je pismo državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antoniju Blinkenu, a u vezi sa zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju Njegovoj Svetosti Patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve Porfiriju.

Nekoliko dana kasnije premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, očigledno pod velikim pritiskom SAD, dozvolio je ulazak srpskog patrijarha na Kosovo i Metohiju, gde će ovaj provesti Božićne praznike sa vernim narodom, sveštenicima i monaštvom.

Da li je i koliko ovo pismo, iza kojega su stale sve sve pravoslavne vladike i episkopi Grčke, Ruske, Srpske, Ukrajinske, Gruzijske, Rumunske, Bugarske i Antiohijske pravoslavne crkve u Americi, a potpisao ga predsedavajući Sabora pravoslavnih episkopa, grčki arhiepiskop Elpidofor, uticalo na Kurtijevu odluku, ostaje da nagađamo, ali je sigurno da ga je Bela kuća imala u vidu, s obzirom na brojnost pravoslavne zajednice koju okupljaju u SAD.

Njegovo preosveštenstvo Elpidofor je u svom pismu izrazio solidarnost i iskrenu zabrinutost na koju su mu skrenuli pažnju arhijereji Srpske pravoslavne crkve u Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi. episkop Longin i vladike Maksim i Irinej, a u vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji. Posebno je Njegovo Preosveštenstvo skrenuo pažnju sekretara Blinkena na uskraćivanje ulaska na Kosovo Njegovoj Svetosti Patrijarhu SPC Porfiriju 26. decembra 2022. godine. Patrijarh Porfirije, samim tim, nije mogao da bude sa srpskim pravoslavnim vernicima na Kosovu i Metohiji u dane pred Hristovo Rođenje.

Njegovo Preosveštenstvo je u ime Sabora kanonskih pravoslavnih episkopa Sjedinjenih Američkih Država pozvao sekretara da “nastavi da pomaže mir zajedno sa ljudskim pravima i verskim slobodama srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: https://www.assemblyofbishops.org/

YOU MAY LIKE