Chicago, IL
39°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 13mph S
Humidity: 44%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
37°F
37°F
34°F
34°F
34°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 50°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PATRIJARH PORUČIO: Božić provesti kod kuće, a ne polupaganski u polupijanoj atmosferi!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je Božićnu poslanicu vernicima SPC, u kojoj ih je pozvao da predstojeći praznik provedu “u domaćoj atmosferi, uz badnjak i rasutu slamu” a ne, kako je rekao, po ulicama i trgovima “na polupaganski način u polupijanoj atmosferi”.

Porfirije je u poslanici naveo da je Hristovo rođenje „oduvek i od svih poštovano kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline“.

„Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu u kojoj je On rođen, povijen i u najobičnije jasle položen“, naveo je patrijarh.

Upozorio je na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, na kako je rekao „našoj zavetnoj rodnoj zemlji“.

„Od polovine ove godine, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsećamo sve nadležne činioce da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu“, naveo je patrijarh, a prenela je SPC.

Patrijarh Porfirije je pozvao na zaustavljanje „tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba“ koji je, po njegovim rečima, svakodnevno podstican spolja.

„Sa posebno usrdnom molitvom obraćamo se Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom“, piše u poslanici.

Patrijarh je upozorio i na one koji „dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima“.

„Odgovor Crkve na ovu javnu i trajnu agresiju ne može biti drugačiji do jevanđelski, apostolski i božićni. To znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu“, naveo je patrijarh Porfirije.

Pozvao je i da deca budu odgajana „u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću“.

„Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba, nego i svih sa kojima delimo životni prostor“, naveo je patrijarh.

Poručio je „braći i sestrama, pravoslavnim Srbima gde god živeli“ da je SPC „uvek uz njih“ i završio poslanicu tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji – Hristos se rodi“.

POVEZANE TEME:

PATRIJARH PORFIRIJE: Sačuvati mir na KiM po svaku cenu, da ljudski život bude najveći interes!

“SVE TRPIMO ZBOG DECE”: Srbi su većina u ovom kosovskom selu, a sa Albancima pričaju samo na engleskom!

POSLE POLA GODINE U PRITVORU: Srbin uhapšen na Gazimestanu pušten na slobodu!

Izvor: N1
Foto: Printscreen Instagram @porfirije_patrijarh

YOU MAY LIKE