Chicago
41°
Partly Cloudy
6:57 am5:11 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 15mph SSE
Humidity: 60%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
TueWedThu
43/27°F
41/36°F
39/32°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

PATRIJARH PORUČIO: Božić provesti kod kuće, a ne polupaganski u polupijanoj atmosferi!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je Božićnu poslanicu vernicima SPC, u kojoj ih je pozvao da predstojeći praznik provedu “u domaćoj atmosferi, uz badnjak i rasutu slamu” a ne, kako je rekao, po ulicama i trgovima “na polupaganski način u polupijanoj atmosferi”.

Porfirije je u poslanici naveo da je Hristovo rođenje „oduvek i od svih poštovano kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline“.

„Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu u kojoj je On rođen, povijen i u najobičnije jasle položen“, naveo je patrijarh.

Upozorio je na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, na kako je rekao „našoj zavetnoj rodnoj zemlji“.

„Od polovine ove godine, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsećamo sve nadležne činioce da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu“, naveo je patrijarh, a prenela je SPC.

Patrijarh Porfirije je pozvao na zaustavljanje „tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba“ koji je, po njegovim rečima, svakodnevno podstican spolja.

„Sa posebno usrdnom molitvom obraćamo se Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom“, piše u poslanici.

Patrijarh je upozorio i na one koji „dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima“.

„Odgovor Crkve na ovu javnu i trajnu agresiju ne može biti drugačiji do jevanđelski, apostolski i božićni. To znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu“, naveo je patrijarh Porfirije.

Pozvao je i da deca budu odgajana „u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću“.

„Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba, nego i svih sa kojima delimo životni prostor“, naveo je patrijarh.

Poručio je „braći i sestrama, pravoslavnim Srbima gde god živeli“ da je SPC „uvek uz njih“ i završio poslanicu tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji – Hristos se rodi“.

POVEZANE TEME:

PATRIJARH PORFIRIJE: Sačuvati mir na KiM po svaku cenu, da ljudski život bude najveći interes!

“SVE TRPIMO ZBOG DECE”: Srbi su većina u ovom kosovskom selu, a sa Albancima pričaju samo na engleskom!

POSLE POLA GODINE U PRITVORU: Srbin uhapšen na Gazimestanu pušten na slobodu!

Izvor: N1
Foto: Printscreen Instagram @porfirije_patrijarh

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)