Connect with us

Srbija

ČUVENI TEJT MUZEJ OTKUPIO RADOVE BEOGRADSKOG UMETNIKA: Posle video-performansa, u Londonu zainteresovani i za crteže Raše Todosijevića iz sredine sedamdesetih

Published

on

Tejt muzej u Londonu otkupio je deo radova Dragoljuba Raše Todosijevića iz čuvene serije “Nulla dies sine linea” iz sredine 70-ih godina.

Reč je o 12 radova iz serije “Nulla dies sine linea” (Nijedan dan bez crte) – crteža nastalih 1976. godine mastilom na papiru. Takođe, otkupljen je tekstualni rad iz 1977. godine u verziji na srpskom i engleskom jeziku, rekao je Todosijević.

Todosijević objašnjava da je tema “Nijedan dan bez crte” – jedna od tri koje se tiču njegovih zapažanja o značenju sporazumevanja u umetnosti – ustanovljena 1973/74. godine, a odnosi se na pitanja o privatnom/ličnom, o radu/manuelnosti, o usavršavanju, o koncepciji, o ironiji, o kontinuitetu, o kritici/samokritici, o ponavljanju/tautologiji.

PIONIR JUGOSLOVENSKE KONCEPTUALNE UMETNOSTI: “Nijedan dan bez crte”

Između ostalog, Todosijević navodi da se njegove ideje ne mogu shvatiti u terminima kontinuiteta tradicije evropske umetnosti, već su shvatljive u terminima “kontinuiteta” paradoksa u odnosu na tu umetničku tradiciju.

“Umetnik lično odlučuje i bira svoju ‘tradiciju’, tj. odlučuje se za tradiciju koja je u logičkoj vezi sa njegovim stavovima bez obzira gde je rođen, gde živi i gde radi. Meni lično, ovakav pristup pruža izvesno sofističko zadovoljstvo jer ja polazim od činjenice da su moji radovi akti mišljenja/shvatanja kategorijalnih odnosa pojmova u umetnosti. Da bi ti akti/radovi bili shvaćeni, neophodno je shvatiti umetničke odnose, procese i pojmove koji jesu podloga pojmova koje ja upotrebljavam. Ja radim u specifičnoj sferi (umetnosti) izvan koje moj (umetnički) rad ne funkcioniše u punom identitetu značenja, niti smatram da moj rad izvan sfere umetnosti može biti pogodan nosilac bilo kakvog značenja koje se ne odnosi na umetnost”, objašnjava beogradski umetnik, pa nastavlja:

“Najmanje me zanimaju univerzalni problemi i univerzalne istine u koje, iskreno govoreći, ne mogu i ne želim da verujem. Potpuno razumevanje onoga što ja radim u umetnosti nije moguće, ili: da bi te ideje bile shvaćene kako treba potrebno je isto onoliko (umetničkog) iskustva koliko je i meni bilo potrebno da ih formulišem”.

Raša Todosijević

“Radeći umetnost, umetnik može samo da raspravlja/prosuđuje o smislu vrednosti i načinima upotrebe pojmova koji se ustanovljavaju tokom suočavanja ili sukobljavanja najrazličitijih koncepcija o međuljudskom ophođenju putem umetnosti. Hipoteza: Umetnošću o Umetnosti jeste pozicija paradoksa preko potrebna u procesu stvaranja i menjanja vrednosti zatečenog života. Umetnik danas ipak nema mnogo da bira: ili će prihvatiti najneverovatnija mišljenja većine o tome šta je umetnost/život i kako bi sve to trebalo da izgleda ili će umesto toga….”, prenose mediji.

Tejt muzej otkupio je i 2014. godine Todosijevićev rad “Was ist Kunst, Marinela Koželj” iz 1978. godine, odnosno video-performans iz projekta “Was ist Kunst?” koji je realizovao u nekoliko verzija u drugoj polovini 70-ih (1975-1981), počev od rada “Was ist Kunst, Patrizia Hennings?”.

U toj seriji performansa, u kojima su učesnice bile isključivo žene, Todosijević je zapovednim, isledničkim tonom do iznemoglosti ponavljao pitanje: “Šta je umetnost?” na nemačkom jeziku, ostajući bez odgovora.

Tadašnji direktor Tejta ser Nikolas Serota izrazio je zadovoljstvo što je Bord poverenika tog britanskog muzeja odobrio akviziciju rada “Was ist Kunst, Marinela Koželj”, realizovanog u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, uz učešće Marinele Koželj, umetnikove životne saputnice, koja nemo reaguje na iznervirano, često povišenim tonom postavljano pitanje koje prate agresivne manipulacije Todosijevića po njenoj kosi i licu.

Todosijević je izlagao u Londonu 2017. godine, kada se predstavio izložbom “Opsada Londona 2097” u galeriji Handel Street Projects, koja je obuhvatala izbor radova iz višedecenijskog opusa beogradskog umetnika, jednog od pionira jugoslovenske konceptualne umetnosti.

Dragoljub Raša Todosijević je konceptualni je umetnik koji se bavi performansom, video umetnošću, instalacijama i slikarstvom. Rođen je u Beogradu 2. septembra 1945. godine, diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1964. godine. Zajedno sa Marinom Abramović, Erom Milivojevićem, Zoranom Popovićem, Nešom Paripovićem, Gerom Urkom i drugima umetnicima radio je u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Sedamdesetih godina ovi mladi umetnici uveli su nove medije, video performans, akcije itd. na tadašnju Jugoslovensku umetničku scenu.

Pročitaj više na: https://www.biografija.org/umetnost/dragoljub-rasa-todosijevic/

TEKST: SEEcult.org/Serbian Times FOTO: Wikipedia/AvantgardeMuseum

Advertisement