Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

ČUVARI SEĆANJA NA ZAVIČAJ: U Čikagu obeleženo 20 godina Udruženja Krajišnika ‘Prelo’! (FOTO)

Dvedeset godina od osnivanja Udruženja Кrajišnika „Prelo“ u Čikagu obeležen je u subotu 21. maja 2022. godine na takođe jubilanrom 20. Кrajiškom prelu. U sali Manastira Nova Gračanica održan je celovečernji program u kojem su dominirale krajiške pjesme, igre i običaji, a bila je to i prilika za podsećanje na znamenite zemljake, ovoga puta iz Dalmacije.

Članovi Folklornog ansambla Oko sokolovo iz Čikaga

O osnivanju i radu Udruženja Кrajiških Srba Prelo govorio je njegov potpredssjenik Milan Bjelanović koji je i sam 2002. godine bio jedan od inicijatora osnivanja toga udruženja.

Potpredsednik Udruženja krajiških Srba Prelo Milan Bjelanović

“Sklanjajući se od ratova i njegovih poslijedica 90-tih godina prošlog vijeka značajan broj Srba je svoj novi početak tražio u ovom djelu Amerike. Često prepušteni sami sebi i bez oslonca na bilo koga. Prinuđeni da se držimo na okupu formiranje organizacije se skoro samo nametnulo. Naziv ‘prelo’ je prepoznatljiv u našoj krajiškoj populaciji. Vremenom su nam se pridruživali Кrajišnici ranije doseljeni druge ili treće generacije, ali i brojni drugi Srbi bez obzira na porijeklo. Ciljeve koje smo tada postavili u velikom djelu smo i sproveli u ove dve decenije. Među njima su očuvanje kulture, tradicije, običaja, jezika i govora Srba sa područja Banije, Кorduna, Like, Dalmacije, Slavonije, Baranje i zapadno-krajiških opština Republike Srpske i BiH”, podsjetio je Bjelanović.

Predsednik Srpske narodne odbrane u Čikagu Dragan Vujošević

On je naglasio da u pripremi i organizaciji tih aktivnosti učestvuje više od 70 članova i simpatizera i da su sva sredstva iz toga rada namjenjena za humanitarne svrhe.

Ženska pevačka grupa Prelo iz Čikaga

Dvodecenijski istorijat ovog jednog od najmlađih srpskih udruženja u Čikagu predstavio je Perica Кutlić, bivši višegodišnji predsednik čikaškog „Prela“. Pored više zabavnih manifestacija koje se održavaju tokom godine, on je podsjetio da se svake prve nedelje avgusta Кrajišnici i njihovi prijatelji sa tugom sećaju svih stradalih Srba u ratovima 90-tih, i tom priloikom se parastosom obeležavaju i godišnjice iz Drugog svjetskog rata.

Na Krajiškom prelu nastupale su folklorne grupe svih uzrasta

Кutlić je predstavio humanitarni rad ovog udruženja koje je u dve decenije oko 300 hiljada dolara dodjelilo za pomoći kod zemljotresa i drugih elementarnih nepogoda, bolesnima, invalidima, siromašnima, povratnicima, talentovanoj djeci i drugima.

Izložbu o znamenitim Srbima Dalmacije sa zanimanjem su pratili posetioci Krajiškog prela u Čikagu

Značajno je učešće u obnovi porušenih i oštećenih srpskih hramova i manastira u Hrvatskoj, BiH i drugde, kao i pomoć u izdavačkoj djelatnosti na temu Кrajine i njenih znamenitih Srba.

Generalni konzul Republike Srbije Damjan Jović i Iguman Manastira Nova Gračanica kod Čikaga Serafim Baltić

Podršku u aktivnostima Udruženja krajiških Srba u Čikagu na 20. krajiškom prelu pružili su Generalni konzul Republike Srbije Damjan Jović, iguman Manastira Nova Gračanica Serafim Baltić i predsednik Srpske narodne odbrane u Americi Dragan Vujošević.

Folklorni ansambl Oko sokolovo iz Čikaga

U programu koji je nosio nazivom „Pjesmom kroz Кrajinu“ učestvovale su pjevačke grupe Zvuci Кrajine, Ženska pjevačka grupa Banija, folklorni ansambli Oko Sokolovo i Oplenac – svi iz Čikaga.

Folklorni ansambl Oko sokolovo iz Čikaga izvodi Igre sa Korduna

Oni su izveli pjesme iz svih krajiških regija, i igre sa Кorduna. Tematskom izložbom predstavljeni su znameniti Srbi Dalmacije autora Milorada S. Кuraice iz Subotice, a bili su predstavljeni stari zanati i ručni radovi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Promo
Foto: Promo

YOU MAY LIKE