Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

KREMLJ POTVRDIO: Putin i Vučić dogovorili nastavak snabdevanja Srbije gasom!

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, dogovorili su u telefonskom razgovoru da će Rusija “da nastavi nesmetano da snabdeva Srbiju prirodnim gasom”, saopšteno je iz Kremlja.

Dvojica predsednika potvrdila su želju Rusije i Srbije za jačanjem strateškog partnerstva zasnovanog na tradicionalno bliskim vezama naroda dve zemlje, prenosi RIA Novosti.

Vučić i Putin su, kako se dodaje u saopštenju iz Kremlja, razgovarali o situaciji u Ukrajini i dešavanjima u vezi sa Kosovom.

„Nastavljena je razmena mišljenja o nizu međunarodnih tema – situaciji u Ukrajini i razvoju događaja oko Kosova“, naveo je Kremlj.

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će sa Rusijom biti potpisan gasni ugovor na tri godine i da će cena gasa biti veoma povoljna, kao i da će Srbija imati sigurnu zimu, prenosi Fonet.

Aktuelni gasni aranžman, prema kojem Srbija plaća 270 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, ističe krajem maja.

Vučić je precizirao da će “kubni metar Srbiju koštati i 10 do 12 puta manje nego u Evropi i kazao da mu je to obećao predsednik Rusije Vladimir Putin”.

Predsednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji, prenosi RTS.

Vučić je rekao i da mu je Putin u vezi sa ratom u Ukrajini “objasnio kako se stvari odvijaju na terenu” i da postoji sporazum koji je Rusija ponudila Kijevu i drugim centrima u Evropi, javlja Fonet.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja se nije pridružila nijednom od pet paketa sanckija EU, uprkos pozivima iz Brisela da se od nje, kao zemlje kandidata, očekuje usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Za 7. jun najavljena je poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, a za 10. jun poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

YOU MAY LIKE