Connect with us

Amerika

ČUVAJTE SE KORONA PREVARA: Prodaju lažne lekove na Instagramu, nude fejk testove za 300$!

Published

on

Prevaranti se služe različitim metodama. Nekada svoju ponudu promovišu na društvenim mrežama, bave se prodajom od vrata do vrata, šalju sms poruke ili e-mailove, objavljuju netačne informacije na društvenim mrežama

Pandemija koronavirusa mnogima je poslužila kao paravan za laku i brzu zaradu, pa ne čude brojni pokušaji prevare svuda u svetu. Na obmane, krađu, ali i širenje lažnih informacija koje javnost SAD dovode u zabunu i stanje panike, nedavno je upozorio i FBI.

Prevaranti se služe različitim metodama. Nekada svoju ponudu promovišu na društvenim mrežama, bave se prodajom od vrata do vrata, šalju sms poruke ili e-mailove, objavljuju netačne informacije na društvenim mrežama.

“Koristeći kovid19 kao izgovor, pokušaće da vam ukradu novac ili lične podatke. Nekada i oba”, navodi se u saopštenju FBI.

FBI: Građanima krali novac ili lične podatke

FBI je pritvorio poznatog glumca Kita Midlbruka (53) zbog toga što je na Instagramu, gde ga prati 2,4 miliona ljudi, napisao da je razvio novi lek koji će spasiti svet od pandemije kovid19, a zatim ponudio i pilule za prevenciju od virusa.

Na Floridi je zabeležen slučaj pokušaja prevare penzionera kome su na kućnom pragu za 300 dolara ponudili test na koronavirus, dok su novinari Insideedition online naručili 30 testera koji nikad nisu isporučeni.

“Očigledno je posredi prevara”, zaključio je zvaničnik Severne Karoline Džoš Stajn i dodao da se zalaže za pritvaranje svih onih koji koriste očaj i strah ljudi kako bi stekli materijalnu korist od prodaje neodobrenih kompleta testova na virus.

FBI je u upozorenju istakao da se na hiljade Amerikanaca susrelo sa lažnim pozivima i porukama putem kojih im se nude besplatni brzi testovi za isporuku “preko noći”, a neke od njih je navodno poslao i Centar za kontrolu bolesti.

IZVOR: Insideedition/Serbian Times FOTO: Pixabay/FBI

Advertisement