Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

BRANIOCI IZ DUBINA: Rusija rasporedila armiju delfina oko pomorskih baza u Crnom moru!

Rusija je rasporedila obučene vojne delfine u svoju pomorsku bazu u Crnom moru, pokazuje nova analiza satelitskih snimaka, a sve u cilju zaštite flote od eventualnog napada.

Američki mornarički institut (USNI) pregledao je satelitske snimke pomorske baze u luci Sevastopolj i zaključio da su delfini premeštena u bazu u februaru, pre početka rata u Ukrajini.

Rusija je i ranije koristila sisare za izvlačenje predmeta ili odvraćanje neprijateljskih ronilaca.

Sevastopoljska pomorska baza je ključna za rusku vojsku, jer se nalazi na južnom delu Krima koji je Moskva anektirala 2014. godine. Prema analizi USNI, mnogi ruski brodovi koji su tamo usidreni, iako su van dometa projektila, potencijalno su ranjivi za podvodne napade.

Ukrajina je takođe trenirala delfine u akvarijumu u blizini Sevastopolja, u programu koji je nastao iz šeme iz sovjetske ere koja je zapuštena devedesetih godina prošlog veka.

Poput Sovjetskog saveza, i SAD su razvile upotrebu delfina čije eholokacijske sposobnosti mogu omogućiti da otkriju podvodne objekte kao što su mine.

SAD su potrošile najmanje 28 miliona dolara na održavanje sopstvenih trupa delfina i morskih lavova, koji se takođe mogu obučiti da bi potencijalno pomogli u sukobima.

Sevastopoljski program vaskrsao je 2012. godine , ali su sisari pali u ruske ruke nakon invazije na Krim 2014. godine. Ukrajina je bezuspešno zahtevala vraćanje životinja, a RIA Novosti je javila da Moskva planira da proširi šemu.

„Naši stručnjaci razvili su nove uređaje koji pretvaraju podvodnu sonarnu detekciju ciljeva delfina u signal za monitor operatera. Ukrajinskoj mornarici su nedostajala sredstva, a neki projekti su morali da budu ugašeni“, rekao je jedan izvor ruskoj novinskoj agenciji.

Dve godine kasnije, ruska mornarica je objavila planove da kupi još pet delfina, pokrenuvši proces nadmetanja za ugovor vredan 1,75 miliona rubalja (oko 21.000 dolara) za isporuku delfina u bazu u Sevastopolju do kraja leta. Nejasno je da li su delfini za koje se veruje da se danas nalaze u Sevastopolju isti oni koji su proizašli iz ovog ugovora.

Satelitski snimci iz 2018. godine otkrili su da je Rusija takođe koristila delfine u svojoj pomorskoj bazi u Tartusu u Siriji tokom sirijskog rata.

Delfini nisu jedina okeanska stvorenja koja je ruska vojska možda obučila. Veruje se da je kit beluga primećen kod obala Norveške 2019. godine obučen od strane ruske mornarice. Ribari su prijavili da je kit beluga nosio čudne pojaseve, koji su možda držali kamere, maltretirali su njihove čamce, povlačili kaiševe i užad sa strane čamaca.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE