Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

CRNO ZLATO ŠOKIRALO MEŠTANE: Kod Čačka rodile džinovske kupine, samo tri stanu u ruku! (FOTO)

Berba kupina je u punom jeku, a ove godine uprkos suši rodila je izuteno dobro i kvalitetno. Na svoje radne zadatke sa prvim svitanjem ide porodica Gospavić iz sela Rošci podno Кablra, kao i berači koje su angažovali ove sezone. Iako se ustaje jako rano, ne skidaju osmeh sa lica jer kupina, kako kažu, nikad nije bila krupnija i veoma je laka za berbu. Otkupna cena je višestruko bolja nego ranijih godina, pa su i vlasnici parcela i radnici zadovoljni zaradom.

„Milina je raditi u ovakvom zasadu, posebno, jer je kupina napredna, ne može više od tri da se uzme u šaku. Ovakve kupine i deca mogu da beru. Nisu velike vrućine, teren je dobar i ravan. Za razliku od malina koje su jako zahtevne za berbu, u kupinjaku je odlično”, pričaju zadovoljni radnici.

Milenko sa svojom suprugom Zoricom, već čitavu deceniju na parceli od deset ari uzgaja zasad kupine i ovo je prvi put da se može pophvaliti i prinosom i džinovskom veličinom ove jagodaste voćke. Berba će potrajati do septembra. Srpska kupina ove godine je izuzetno tražena zbog nestašice na globalnom tržištu, stoga sve što se nabere u rekordnom roku se i proda.

“Podnožje Кablara pogodno je za uzgoj kupine, samo su potrebni rad i trud, pa je kvalitetan rod neizbežan. Stvarno bih voleo da svi ljudi u našoj zemlji vide i postignu ovakav rod kupine, jer to uz adekvatno angažovanje može da se izvede. Ovaj kraj može biti jako plodan za ovu voćnu vrstu, pa se možda i drugi odluče da ovde posade kupinjak”, pojasnio je on.

Bračni par Gospavić u svom kupinjaku kada je to neophodno rade puno radno vreme i kako kažu uz slogu im ništa ne pada teško.

„Moj muž i ja ustajemo rano, od pola šest do četiri popodne smo ovde i dnevno možemo da naberemo oko 220 kilograma nas dvoje”, objašnjava Zorica.

Ponosni kupinar Milenko pored primene adekvatnih agrotehničkih mera tvrdi da su red, rad i disciplina glavne karike da se podigne i održi dobar zasad ove čačanske beztrne kupine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE