Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

NEPONOVLJIVI TOMA: Harmonikaš ispričao anegdotu o legendarnom pevaču koja tera suze na oči!

Na popularnoj Fejsbuk stranici Dnevna doza Beograda objavljena je ispovest harmonikaša Zlatka Krstića, koji je tokom osamdesetih godina svirao na svadbama širom zemlje, a jednom prilikom je na venčanju pevao i legendarni Toma Zdravković.

Zlatkovu priču prenosimo u celosti:

Negde osamdesetih godina svirao sam sa svojim orkestrom “Zlajini drugari” svadbu jednom Dorćolcu u “Velikoj Skadarliji” kod Srbe. Mladoženjina želja je bila da mu peva Toma Zdravković. “Кralj” je po običaju bio na visini očekivanja. Glasom i čuvenim šarmom fascinirao je sve, pa je uz obode bašte bilo više slušalaca, nego na svadbi.

Кada je svadba završena, Toma i ja smo krenuli uz kaldrmu lagano, jer sam ja nosio kofer sa harmonikom. Negde kod kafane “Tri šešira” iznenadi nas pravi proletnji pljusak. Sklonili smo se u baštu dok kiša ne mine. Tu ispod strehe je stajala mala cigančica s’velikom korpom punom ruža.

Toma je znao i upita je:

“Je li Zorice, kako si noćas prošla?”

“Loše je bilo, mnogo loše Tomo. Ali, veče mi je i pored lošeg pazara, bilo prelepo. Slušala sam te kako si pevao i zadovoljna sam.”

Toma je iz džepa izvadio novac i bez reči ga prosledio u njenu kecelju. Zorica mu je uzvratila jednom lepom ružom. Pravo iznenađenje je tek sledilo. Кad smo nakon što je kiša prestala izašli iz Skadarlije, a pošto smo se rastajali jer smo išli u dva različita pravca, Toma mi reče:

“E, majstore, daj mi 100 kinti za taksi.”

Tek tada sam shvatio da je maloj Zorici dao čitav honorar od 700 maraka! On se nije dao iznenaditi. Pogledao me i rekao:

“Njoj su pare potrebnije, a i ova ruža, veruj mi, više vredi od bilo kojih para.”

Кad se Toma preselio na neko lepše mesto, svirao sam negde u Švajcarskoj. Žao mi je, nisam mogao da budem na poslednjem ispraćaju najvećem boemu koji je šetao ovim prostorima.

Moj gitarista mi je kasnije pričao. Na sahrani je dominirao jedan veliki venac od prirodnih ruža na kojem je pisalo:

“Tomo, moje detinjstvo te žali”, a donela ga je, tada već devojka, lepa romkinja Zorica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Facebook / Dnevna doza Beograda
Foto: Printscreen Facebook / Dnevna doza Beograda

YOU MAY LIKE