Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

ČOVEK KOJI NAM JE ZASLADIO DETINJSTVO: Preminuo tvorac Plazma keksa i Domaćice!

Postoji jedan domaći proizvod koji vole maltene sva deca, tačnije, pitamo se da li postoji dete koje je probalo ovaj keks, a da ga nije zavolelo.

Međutim, zanimljivo je to da, iako Plazmu vezujemo za detinjstvo i odrastanje, ovaj legendarni keks požarevačkog giganta Bambi – obožavaju i odrasli. Decenijama unazad ovaj blago slatki keks je omiljen među generacijama, čak je postao i “zvezda” brojnih drugih specijaliteta: popsa, torti, kolača.

Ipak, malo ko zna ko je tvorac čuvenog keksa Plazma?

U pitanju je Petar Tutаvac (88) koji je, nažalost, nedavno preminuo. Ali, ostaće upamćen, i kako su mnogi govorili ovih dana – hvala u ime sve dece i svih ljudi s Balkana, budući da je Plazma i onaj slatkiš za kojim “pate” svi koji odu u inostranstvo da žive i rade, gde ne mogu da kupe naš slavni proizvod.

Zanimljivo je da je Tutаvac prvi školovani keksar u SFRJ, a Plazmu nikada nije patentirao, jer je smatrao da je to “opšte dobro, koje pripada svima”.

U to vreme, nastajanja čuvenog keksa, budući da je Tutаvac vodio proizvodnju, na kutiju je stavio fotografiju svoje ćerke, koja će dugo biti najprepoznatljivija devojčica na prostorima svih zemalja tadašnje Jugoslavije. U vezi sa imenom keksa, Petar se setio da se originalna Plazma tada reklamirala pod sloganom Biscotti per bambini (Keks za decu), pa je predložio da ime keksa bude upravo Bambini.

Ipak, tadašnja vlast nije odobrila strano ime za domaći proizvod, pa je Tutаvac umesto toga predložio ime Bambi. Tako je 1967. godine nastala fabrika koja je ostala simbol naše zemlje, ali i regiona.

Tadašnja vlast nije odobrila strano ime za domaći proizvod, pa je Petar umesto toga predložio Bambi. Prilično praktično – deca već imaju lepe asocijacije na to ime zahvaljujući crtanom, a i logo mu je praktično na tanjiru.

Inače, Plazma se od italijanskog keksa, po čijem uzoru je rađena, razlikuje u tome što je kao specijalni zaslađivač dodavan med, a ne šećer, kako su Italijani praktikovali. Tako je nastao jedinstveni ukus, koji nema “kopiju”.

Otišao je čovek zbog kojeg postoje Plazma keks, Krašova Domaćica, štrudla sa smokvom, bakin kolač…

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen YouTube / RTV BISER

YOU MAY LIKE