Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 2 years ago

By admin

ČIKAGO SE SPREMA ZA PRAZNIKE: Guverner najavio moguće ukidanje obaveznog nošenja maski!

Doktorka Alison Arvadi razgovarala je sa državnim službenicima Odeljenja za javno zdravlje Ilinoja o mogućnosti uklanjanja obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru na teritoriji grada Čikaga, ukoliko broj novozaraženih opadne do bezbednog nivoa.

“Znam da postoji veliko interesovanje za ukidanje nošenja maski. Ja bih, naravno, volela da budem na mestu gde one nisu potrebne”, rekla je vodeća lekarka Čikaga na konferenciji za novinare i dodala da, međutim, ukidanje nije baš “neminovno”.

“Razgovarali smo o primeni regionalnog pristupa i mogućnosti da se ukloni zahtev za nošenje maski u zatvorenom prostoru. Ako izađemo iz kategorije značajnog rizika, bila bih veoma srećna. Ako gledamo unapred, mislim da ćemo zaista biti bolje do Dana zahvalnosti”, ispričala je.

Guverner Ilinoja Dž. B. Pricker rekao je da on i drugi zvaničnici nastavljaju da “prate brojke” kako bi utvrdili kada će ublažiti epidemiološke mere. On nije precizirao tačno koliko broj novozaraženih mora da padne da bi se ukinulo obavezno nošenje maski.

Pricker je, međutim, istakao da državni zvaničnici žele da se obavezno nošenje maski ukine za praznike — naročito za Dan zahvalnosti i Božić — jer ljudi tada provode značajno vreme zajedno. Ipak, sve to zavisi od brojki, zaključio je guverner.

Iako je broj novozaraženih pao tokom poslednjih sedmica, i dalje je veći nego što je bio pre dolaska Delta varijante. U Čikagu se u proseku dnevno prijavi 291 slučaj, što znači da je i dalje u kategoriji značajnog rizika kada je u pitanju rizik od prenošenja virusa.

Kada broj novozaraženih padne ispod 200 slučajeva dnevno, grad će ponovo biti u nižoj kategoriji rizika.

Prethodno je Čikago ponovo uveo obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru 20. avgusta, pošto je Delta varijanta povećala brojeve slučajeva, hospitalizacije i smrti. Zvaničnici Ilinoja su tada uveli sličan zahtev na nivou savezne države.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Block Club Chicago
Foto: Printscreen YouTube / HouzzTV

YOU MAY LIKE