Connect with us

Amerika

ČIKAGO POD OPSADOM: Gardisti čuvaju grad uoči presude Šovinu zbog ubistva Flojda!

Published

on

Posle tri nedelje suđenja Dereku Šovinu, bivšem policajcu iz Mineapolisa optuženom za ubistvo nenaoružanog civila Džordža Flojda prošle godine tokom hapšenja, očekuje se da porota donese presudu.

Nacionalna garda Ilinoisa rasporediće se po Čikagu uoči očekivane presude Dereku Šovinu. Bivši policajac u Mineapolisu tereti se za ubistvo Džordža Flojda.

Na zahtev gradonačelnice Lori Lajtfut, guverner J. B. Pricker rekao je da će rasporediti 125 pripadnika Nacionalne garde. Oni će biti spremni da pruže podršku čikaškoj policijskoj upravi od utorka.

„Nacionalna garda Ilinoisa izvršiće ograničenu misiju da pomogne u upravljanju zatvaranjem ulica. Neće ometati mirne demonstrante koji ostvaruju svoja prava iz Prvog amandmana, približno istu ulogu koju su članovi Garde imali u prethodnim raspoređivanjima”, saopštio je Pricker.

Pritzker je takođe naložio policiji države Ilinois da se obezbedi i vojna podrška, ali nije naveden precizan broj vojnih lica koji bi učetvovali u osiguravanju bezbednosti.

Grad će takođe izdati nalog za očuvanjem „infrastrukturne imovi kako bi se obezbedila sigurnost stanovnika, komercijalnih koridora i ugroženih preduzeća“, navodi se u sektora za vanredne situacije.

Ubistvo Flojda dovelo do protesta kako u Čikagu tako i širom zemlje.

Istovremeno, Čikago su potresli nemiri, pljačke i razbojništvo.

Nadajući se da će zaustaviti haos, Lajtfut je podigla mostove u centru grada, izdala naredbu blokiranja pristupa centru grada kao i policijski čas za sve stanovnike.

Izvor: Block Club Chicago Foto: Wikimedia Commons

Advertisement