Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 68%
Притисак: 29.93"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/37°F
43/39°F
45/37°F

Published 4 godine ranije

By admin

RADULOVIĆ ODLAZI, ČIKAGO ČEKA NOVOG KONZULA: Koje probleme srpske zajednice će hitno morati da reši…

I dalje se ne zna ko će biti budući konzul Srbije. Ko god to bio, čeka ga veliki posao, a sve brojnija srpska zajednica od Los Anđelesa do Čikaga očekuje rešavanje problema oko izdavanja pasoša, biračkog prava, statusa naših građana pred američkim zakonima i sudovima…

Pre mesec dana u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Čikagu odlazeći konzul Dejan Radulović održao je oproštajni prijem povodom završetka svog mandata. Još uvek, međutim, nije poznato ko će ga naslediti na tom mestu, vrlo značajnom za srpsku diplomatiju s obzirom na brojnost srpske zajednice na prostoru koji je pod jurisdikcijom Konzulata.

A to je, da podsetimo, veći deo Sjedinjenih Američkih Država, od krajnjeg Zapada (Kalifornija, Oregon, Nevada), pa sve do Midvesta (Ilinois, Mizuri, Viskonsin).

Radulović se na oproštajnoj zabavi zahvalio predstavnicima srpskih organizacija na saradnji i rekao da se uskoro sa porodicom vraća u Srbiju, a kako Serbian Times saznaje, on bi već krajem jula meseca trebao da preda dužnosti novom generalnom konzulu. Podsećanja radi, Radulović je bio samo privremeno rešenje i nosio titulu “konzul žeran”, a činjenica da je u tom statusu bio punih pet i po godina govori o maćehinskom odnosu Republike Srbije prema dijaspori koja je, na sreću ili žalost, sve prisutnija u ovom regionu.

“Prošlo je pet i po godina otkako sam stupio na dužnost i zaista sam prezadovoljan što sam bio u prilici da je obavljam u Čikagu, gradu sa nejvećom srpskom zajednicom u Americi, što mi je pružena prilika da pomognem i unapredim saradnju sa američkim prijateljima i našim ljudima ovde.”, istakao je Radulović.

Prema nekim informacijama, istina još uvek neproverenim, njegovo mesto bi mogao da zauzme jedan diplomata iz Vašingtona koji trenutno obavlja dužnost koju je pre dolaska u Čikago vršio upravo Radulović

On se od srpske zajednice oprostio lepim rečima, ali bode oči da je od prijema prošlo već više od 30 dana, a da se i dalje ne zna ko će biti budući konzul (ovaj put u punom statusu) Srbije u Čikagu.

Prema nekim informacijama, istina još uvek neproverenim, njegovo mesto bi mogao da zauzme jedan diplomata iz Vašingtona koji trenutno obavlja dužnost koju je pre dolaska u Čikago vršio upravo Radulović, a čije ime iz razumljivih razloga ovde nećemo pominjati.

Ova funkcija, ne treba to posebno isticati, ima veliki značaj (dovoljno je pomenuti da istraživanja kažu da je Čikago drugi po veličini “srpski grad” na planeti, odmah iza Beograda), pa se nadamo da će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i državni vrh što pre izabrati Radulovićevog naslednika.

Takođe se nadamo da će izbor na tako značajnu funkciju proći bez političkih intriga, kao što je bio slučaj prilikom opoziva Radulovićevog prethodnika Deska Nikitovića.

TEŽAK ZADATAK: Ivica Dačić, šef diplomatije

Pred budućim konzulom stoje veliki izazovi, od globalnih koji se tiču odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, pa do onih reklo bi se realnijih i primerenijih ovoj funkciji, poput skromnih političkih i poslovnih veza sve veće srpske zajednice sa maticom, pitanja biračkog prava pripadnika srpske dijaspore i (ne)mogućnosti da se ona na pravi način ostvare u prethodnom periodu, izuzetne tromosti u izdavanju pasoša i drugih dokumenata, zatim problema vezanih za status naših građana pred američkim sudovima i zakonima, kao i mnoga druga.

Za obavljanje jedne tako zahtevne funkcije Ministarstvo spoljnih poslova bi moralo da odabere čoveka od autoriteta, karijere i ugleda, nikako partijskog poslušnika koji će čekati direktive iz Beograda.

U nadi da će tako i biti pozivamo Vas, čitaoce Serbian Timesa i građane Srbije koji žive na prostorima od Los Anđelesa do Čikaga, dakle pod jurisdikcijom Generalnog konzulata u Čikagu, da u komentarima iznesete svoje mišljenje o tome kakav nam konzul treba, i koji su to najvažniji problemi kojima bi trebao da se pozabavi odmah po stupanju na funkciju.

Čekamo Vaše sugestije i predloge, spremni smo da čujemo Vaše probleme…

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Srpska televizija, MSP RS

YOU MAY LIKE