Connect with us

aktuelno

VISOKI POREZI: Milijarderi napuštaju Njujork i sele se u Majami

Published

on

Sve više bogatih Njujorčana odlučuje da spakuje kofere i da Veliku jabuku zameni sunčanim Majamijem, piše Biznis Insajder.

Ne samo oni, već i bogataši iz ostalih saveznih država s visokom stopom poreza, poput Nju Džersija, Kalifornije i Illinoisa, dižu sidro i sele se na Floridu kako bi iskoristili benefite države koja ne oporezuje primanja.

Novinarka Biznis Insajdera provela je tri dana u Majamiju kako bi proverila šta tačno, osim poreske oaze, privlači bogataše upravo u Majami.

Istražila je tako ekskluzivna ostrva, raskošne vile smeštene tik uz more, kao i penthaus vredan vrtoglavih 48 miliona dolara, a provela je i poslepodne na ostrvu Fišer, jednoj od najpopularnijih destinacija za bogate Njujorčane, koja je ujedno i najbogatija lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama s prosečnim godišnjim primanjima od 2,2 miliona dolara.

Trampova revizija poreskog sistema iz 2017. godine posebno je pogodila bogate vlasnike kuća u državama s ionako visokim porezima kao što su Njujork i Kalifornia.

Velika ušteda

Prema novom zakonu, Njujorčanin koji zarađuje 10 miliona dolara godišnje i ima jednako vrednu nekretninu, uštedeće gotovo 1,2 miliona dolara na porezu ako se preseli na Floridu.

Osim znatne uštede na porezu, luksuzne nekretnine u Majamiju uglavnom dolaze s puno više stambene površine, luksuznim bazenima, prostorom na otvorenom i često su smešteni tik do prostranih plaža. Sve je to u Njujorku naprosto vrlo retko.

Recimo, penthaus u Majami Biču po ceni od 48 miliona dolara nudi više od 1000 kvadrata na tri sprata, kao i terasu od 185 kvadrata i privatni bazen. S druge strane, 58,5 milijuna dolara vredan apartman u Njujorku, ima “svega” 580 kvadrata životnog prostora na “samo” jednom spratu, i to čak nije na vrhu zgrade. Iako je više od 10 miliona dolara skuplji, nema ni privatnu terasu.

Luksuzne nekretnine

Oba stana su luksuzne nekretnine, pa se ne može reći da je jedan bolji od drugoga, ali kako piše Biznis Insajder, činjenica je da ćete za manje novca dobiti znatno više prostora u Majamiju nego Njujorku.

Dodatno, iako i Njujork ima plaže, u Majamiju su one znatno pristupačnije, a i temperatura mora je viša na Floridi.

Majami se tako čini kao savršeno utočište za bogataše, iako mnogi naučnici upozoravaju da bi zbog klimatskih promena i podizanja nivoa mora, taj grad kroz 80 godina mogao biti delimično pod vodom, pa bi u njemu moglo da postane nemoguće živeti.

Elita ne razmišlja unapred

Ipak, čini se da elita ne razmišlja toliko unapred, luksuzni domovi prodaju se bez problema, a agenti za nekretnine objašnjavaju da “ljudi nisu previše zabrinuti za budućnost”.

“Moji klijenti ne donose odluku o kupovini nekretnine na temelju toga što bi se moglo dogoditi za 100 ili više godina”, kazala je ranije za Business Insider Dina Goldentajer, izvršna direktorika prodaje u agenciji za luksuzne nekretnine Daglas Eliman u Miamiju. Oni, dodala je, naprosto žele da uživaju u svom bogatstvu sa svojim porodicama u svojim luksuznim domovima.

Izvor: www.b92.net

Advertisement