Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 5 years ago

By admin

RODITELJI IZ NJUJORKA PISALI VLADICI: Ne terajte našu decu iz crkve!

Nedavno smo obavestili javnost o dobrim vestima iz Njujorka – da je postignut dogovor vernika iz Odbora za spašavanje crkve Svetog Save i episkopa istočno američkog Irineja Dobrijevića da se aktuelni sukob razreši tako što će vladika povući svoju odluku o smeni Povereništva koje je bilo zaduženo da se stara o obnovi pomenute svetinje, te da će slučaj ražalovanog protojereja Živojina Jakovljevića biti rešen u najkraćem mogućem roku, “na način zadovoljavajući za parohiju”.

Na žalost, sada iz Njujorka stižu ne tako dobre vesti. Naime, u iščekivanju da se gorepomenuti problem reši na opšte zadovoljstvo vernika i čelnika Eparhije, izrodio se novi problem, bar sudeći po pismu koje je episkopu Irineju uputio Goran Milutinović, predsednik Senata Srpskog Kulturnog kluba Sv. Sava, a koje su potpisali 34 roditelja čijoj deci, inače članovima Folklorne grupe “Opančići”, je u međuvremenu zabranjen dolazak u crkvu…Pismo prenosimo u celosti:

“Vaše Preosveštenstvo,

Obraćamo Vam se kao roditelji dece njujorškog Kulturno umetničkog društva “Opančići”, da Vam kažemo da smo duboko povređeni Vašom porukom koju ste uputili preko Vašeg đakona dr Jovana Aničića, koji je poslednjih godinu dana učio našu decu crkvenom pevanju.

Đakon Jovan je u Srpskom klubu posle horske probe u utorak 28. maja 2019. saopštio ovdepotpisanoj Jovanki Radosavljević, majci dvoje dece i kumi naše crkve u Njujorku, da ste Vi zamolili da nam đakon prenese da se narod i deca srpskog kluba udalje od crkve zbog trenutne situacije.

Takođe smo duboko povređeni izjavom đakona Jovana da su peticiju za suspendovanog ocaŽivojina Jakovljevića, koju je do sada potpisalo više od 1500 lica, potpisivali drogeraši i pijanice.

Nezamislivo je nama koji živimo u tuđem svetu i trudimo se da naša deca sačuvaju svoj jezik, veru i običaje, da Vi kao Vladika nama poručujete da se udaljimo od naše crkve. Klub postoji već 25 godina i sa skromnim sredstvima opstaje i velikodušno, pored svoje male blagajne, našoj deci pruža ogromnu podršku. Vama poručujemo da nećemo dozvoliti da nas razjedinite i od našeg naroda i naše crkve odvojite.

Nezamislivo nam je da sa ovakvim izjavama Vi kao svešteno lice mislite da ćete u našoj srpskoj zajednici naići na podršku i dobrodošlicu.

Duboko razočarani Vašim ponašanjem i postupcima molimo Vas da prestanete da nas omalovažavate i da našu decu odgonite od našeg naroda i njegove crkve.

Roditelji dece folklorne grupe Opančići”

Za sada, bar prema informacijama sa kojima raspolažemo, nije stigao odgovor vladike na ovo pismo. Naš portal će nastaviti da Vas izveštava o situaciji u njujorškoj parohiji Sv. Sava, u nadi da će aktuelni problemi i nesporazumi uskoro biti rešeni.

Tekst: U.S.T

YOU MAY LIKE