Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

BRUKA ITALIJE U JASENOVCU: Ambasador izrazio ‘solidarnost sa hrvatskim narodom’! (FOTO)

Na zvaničnoj Tviter stranici italijanske ambasade u hrvatskoj, “Italy in Croatia”, podeljena je objava koja je izazvala pravu buru na društvenim mrežama.

Naime, ambasada Italije objavila je fotografiju svog ambasadora u Hrvatskoj koji je položio cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama.

Ono što je pak, ne samo sporno, već i prava bruka italijanske ambasade u Hrvatskoj, jeste opis priložen uz fotografiju, a u kojem se navodi da je ambasador Italije u Zagrebu Pjerfrančesko Sako polaganjem venaca izrazio solidarnost za “hrvatskim narodom”.

“Ambasador Sako odaje počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava. Solidarnost sa hrvatskim narodom”, napisano je u Tvitu.

“U ime mira, zaštite slobode i ljudskih prava”, kako je ambasada velikodušno istakla u objavi, ni reči o srpskim, romskim i jevrejskim žrtvama stradalim od hrvatske ruke, nad čijim senima zaista treba iskazati solidarnost.

Ova objava italijnske ambasade u Zagrebu izazavala je pravu buru na Tviteru u komentarima ispod fotografije ambasadora Sakoa koji u Jasenovcu polaže cveće.

“Bruka” “sramota”, “gde su srpske žrtve”, “imate li srama” su samo neki od mnogobrojnih komentara.

Povodom skandalam, na fejsbuku se oglasio istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

“Ukoliko je poruka ambasadora Italije u Hrvatskoj autentična, ovo je skandal neviđenih razmera koji zahteva nedvosmisleno pojašnjenje i izvinjenje. Ne uspevam da razlučim motive za ovakvu poruku osim možda toga da je Italija bila saveznica NDH u vreme postojanja sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu. Da li iko normalan može i da zamisli sličnu situaciju u kojoj bi neki ambasador tokom komemorativne ceremonije u Aušvicu izrazio solidarnost Nemcima (zločincima), a ne žrtvama?”, napisao je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Twitter @ItalyinCroatia

YOU MAY LIKE