Connect with us

Srbija

ZNAMENITOSTI PRESTONICE NA DLANU: Beograd dobija aplikaciju Historikar za turiste i ljubitelje kulture!

Published

on

U Beogradu je sve više turista. Ako ne budete umeli da im odgovorite na pitanja o spomenicima na Kalemegdanu, pokažite im novu aplikaciju „Historikar“ – ona će im reći sve što treba da znaju, a i vi možete da naučite nešto novo – samo okrenete mobilni ka nekom spomeniku.

U novom ste gradu. Pred polazak ste kupili mape, knjige sa preporukama, pročitali savete na portalima. Možda volite da istražujete sami ili da platite profesionalnog vodiča?

“Poznajem i grad i Srbiju zato što mi je tata iz Kraljeva, tako da znam dosta mesta po gradu, pa samo njih i obilazimo”, rekla je jedna od posetilaca Kalemegdana.

“Za obilazak koristim Gugl mape, koje mi mnogo pomažu. Aplikacije na telefonu nam kažu gde su popularna mesta, ali i šta nam je najbliže”, dodaju drugi turisti.

Jedno od omiljenih mesta turista je Kalemegdan. Do sada su mogli da pitaju prolaznike da im ispričaju nešto o spomenicima ili samoj tvrđavi, a sada je dovoljan samo jedan klik ili fotografija da saznaju, na prmer, na kom mestu je Ali Riza ključeve Beogradske tvrđave 1867. godine predao knezu Mihailu Obrenoviću.

„Možete da uperite telefon u određeni spomenik koji je vama od interesa i putem veštačke inteligencije dobijete brze informacije o tom spomeniku i možete da se upoznate sa pričom iza njega”, rekao je Vladimir Rakonjac, direktor razvoja i istraživanja aplikacije.

Ovo je prva aplikacija na svetu pomoću koje možete da oživite priču o spomeniku. Mladi tim inženjera je na aplikaciji radio godinu dana i za sada je prevedena na 7 jezika. Ali to je samo početak.

„Trenutno imamo deset pokrivenih lokacija na Kalemegdanu, i neka naša ideja i želja je da oko 300 spomenika možemo da oživimo i predstavimo korisnicima u Beogradu”, istakao je Vladimir Rakonjac.

Ako niste otputovali za praznike, iskoristite prazan grad i obiđite Kalemegdan. Saznajte koji spomenik je izradio Ivan Meštrović i da je oktkrivanju prisustvao i kralj Aleksandar Karađorđević. Aplikacija je besplatna i za nju vam nije potreban internet.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Advertisement