Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

BRAVO ZA JELENU I DVA BOJANA: Srpska somelijerka i restoran među pet najboljih u Čikagu!

Odlične vesti iz Čikaga! Dvoje srpskih predstavnika koji su nominovani za prestižnu kulinarsku nagradu “Jean Banchet”, nezvanični izbor za najbolje gastronome Čikaga i okoline (Chicagoland), popularni Restoran “016” i somelijerka Jelena Prodan, plasirali su se u pet najboljih!

Restoran “O16” nominovan je u kategoriji “Best Heritage Restaurant”, dok se Jelena našla među favoritima u kategoriji “Best Sommelier Presented by Champagne Henriot”, a rezultati su objavljeni na zvaničnom sajtu takmičenja.

U poslednjoj fazi ovog prestižnog takmičenja stručni žiri će se uživo uveriti u sposobnosti i kvalitete kandidata, doneti konačnu odluku i proglasiti pobednike za 2022. godinu

-Super se osećam, malo mi neverovatno izgleda da sam u grupi takvih velikana. Ovo je jako velika čast i odgovornost. Poslednjih par godina su bile poprilično samo red, rad i disciplina, i lepo je videti plodove svog rada. Ovo veliki vetar u leđa da nastavim da guram, učim i budem bolja. Naravno da bi bilo lepo pobediti, ali bez obzira na završni rezultat, znam da sam tek na početku karijere, i da je i sama nominacija nešto čime mnogo veterana u ovom poslu ne mogu da se pohvale. Šta god da se desi, ovo je samo korak do nečega većeg!, kaže Jelena Prodan, somelijerka i menadžerka, inače diplomirana psihologkinja sa Beogradskog univerziteta.

ZA KRATKO VREME USPELA SE VISOKO NA LISTI ČIKAŠKIH SOMELIJERA I MENADŽERA: Jelena Prodan u akciji

Bojan Milićević, menadžer Restorana “016”, je srećan zbog plasmana u veliko finale, ali ističe da je konkurencija jaka:

-Ne očekujemo puno, kao što nismo ni do sad, pa kako bude. I ovo do sada je super jer nam je originalno i bio cilj da počne da se priča o srpskoj kuhinji/restoranima, za početak. Bilo koji doprinos našoj srpskoj zajednici u Čikagu je dobro došao, a mi ćemo naš doprinos gledati da pružimo u ovom poslu. Pobeda bi značila puno, ali biće sta Bog da.

Dva Bojana, dva Leskovčanina, već nekoliko godina oduševljavaju kritičare i gurmane u Čikagu, podjednako Srbe, Balkance i Amerikance, zapravo sve koji su imali prilike da budu gosti njihovog Restorana “016”, čije je ime jasna asocijacija na grad iz koga potiču i iz koga su nam doneli sve te sjajne recepte i delikatese. 

MIRISI RODNOG KRAJA: Dva Bojana, dva Leskovčanina, vode restoran “016”

S druge strane, Jelena Prodan se za relativno kratko vreme uspela na kulinarskoj lestvici Čikaga, a trenutno radi kao glavni menadžer zvanično najboljeg gradskog restorana “S.K.Y.” u kome, naravno, osim o hrani, vodi računa i o njoj omiljenoj materiji – vinima i kotelima. Ona je takođe i glavni somelijer “Apolonije”, još jednog poznatog čikaškog restorana.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE