Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By admin

BORBA ZA SRPSKI JEZIK U ČIKAGU: Dve škole bez podrške države muku muče da deca ne zaborave maternji jezik!

U Čikagu, u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica u Americi, pri Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja Hristovog, radi Nedeljna srpska škola. Postoji više decenija i bazira se na entuzijazmu i radu učitelja volontera, roditelja i dece. Upis za ovu školsku godinu počeo je proteklog vikenda.

U Čikagu, jedna pored druge, postoje i rade Akademija Sveti Sava, zvanična osnovna škola i Nedeljna srpska škola, obe institucije sa misijom da ne dozvole da generacije srpske dece rođene daleko od Srbije zaborave svoj jezik i poreklo.

Akademija Sveti Sava osnovana je 2001. i sa početnih 7 učenika stigla je na 120-oro dece koji se redovno školuju tako što deo nastave pohađaju na srpskom, a deo na engleskom.

Nedeljna srpska škola takođe žilavo istrajava, iako se rad u Sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog odvija zahvaljući isključivo volonterskom angažovanju učitelja-predavača.

Moram da naglasim da bi nam dobro došla i institucionalna podrška Republike Srbije koja bi mogla da se ostvari, za početak, u vidu udžbenika za decu i možda pedagoške literature za same učiteljice

-Nedeljna škola srpskog jezika pri Sabornom Hramu Svetog Vaskrenja Hristovog u Čikagu postoji već više decenija i bazira se pre svega na radu i entuzijazmu učitelja volontera, roditelja i naravno, dece. Časovi su namenjeni deci uzrasta od predškolskog do osmog razreda i to je praktično jedan čas sedmično i održava se nedeljom nakon liturgije, kaže Stanislava Milošević, koordinatorka Nedeljne srpske škole u Čikagu.

Ona dodaje da je rad škole je sinhronizovan, pre svega sa časovima veronauke, te i sa ostalim dečjim aktivnostima pri crkvi kao što su hor, dramska sekcija i folklor.

BORBA ZA OČUVANJE JEZIKA: Akademija Sveti Sava u Čikagu

Program nastave osmišljavaju same učiteljice u skladu sa uzrastom dece i njihovim poznavanjem srpskog jezika. Cilj škole je, pored unapređenja znanja srpskog jezika, i dublje upoznavanje sa književnošću, muzikom i istorijom Srbije. U nastavi se kombinuju materijali koji se koriste u osnovnim školama u Srbiji, a neke smo dobili od Akademije Sveti Sava, a vrlo često i same učiteljice kreiraju nastavni materijal. Moram da naglasim da bi nam dobro došla i institucionalna podrška Republike Srbije koja bi mogla da se ostvari, za početak, u vidu udžbenika za decu i možda pedagoške literature za same učiteljice. Mi smo u svakom slučaju otvoreni za ideje i saradnju, a sve u cilju približavanja srpskog jezika i kulture deci u dijaspori”, zaključuje Stanislava Milošević.

Izvor: Rts.rs Foto: St.Sava Academy

YOU MAY LIKE