Connect with us

Amerika

NOVE OPTUŽNICE ZBOG SMRTI DŽORDŽA FLOJDA: Optužene i Šovenove kolege za pomaganje u zločinu

Published

on

U četvrtak uveče u Mineapolisu počela je i memorijalna služba za Džordža Flojda

Memornijalna služba za Džordža Flojda počela je u četvrtak u Mineapolisu, u danu kada je državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio optužunicu protiv policajca Dereka Šovena za ubistvo i podigao novu protiv preostale trojice policajaca koji su učestvovali u incidentu.

Protiv Šoviea optužnica je preinačena na ubistvo drugog stepena. Preostala trojica policajaca optužena su za pomaganje u ubistvu i podstrekivanje.

Prvobitna određena kaucija iznosila je milion dolara, ali je spuštena na 750.000 uz uslov da predaju oružje i pridržavaju se ostalih uslova koji im je odredio sudija.

KO JE POLICAJAC KOJI JE ZAPOČEO NEMIRE U SAD: Derek Šovin, najomraženiji Amerikanac “pogrdnog jezika”

U četvrtak uveče u Mineapolisu počela je i memorijalna služba za Džordža Flojda.

SVI ĆE ODGOVARATI ZA FLOJDOVU SMRT: Pored Šovena i ostalima će se suditi za pomaganje u zločinu

Službi prisustvuje Flojdova porodica, guverner Minesote Tim Volc, gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej, kao i brojne javne ličnosti.

Flojdova smrt bila je povod za početak masovnih demonstracija protiv rasizma širom Amerike i policijske brutalnosti protiv Afroamerikanaca.

Protesti su tokom nedelje održani u 140 gradova Amerike. Do sada je na protestima uhapšeno najmanje od 9.300 ljudi, prenosi agencija AP.

U poslednjih osam dana većina ovih protesta bila je mirna, ali neka okupljanja postala su nasilna i demonstranti su se u vuše gradova sukobili sa policijom.

Zbog toga su vlasti u više od 40 gradova uvele policijski čas, ali se demonstranti toga nisu pridržavali.

Saopštavajući vest o novim optužnicama tužilac Elison je kazao da je to u interesu pravde.

Šoven je najpre optužen za ubistvo trećeg stepena – iz nehata.

Preostala tri otpuštena policajaca – Tomas Lejn, J. Aleksander Leng i Tou Tao – optuženi su za pomaganje i podstrekivanje ubistva drugog stepena.

IZVOR: Agencije/Serbian Times FOTO: Printscreen

Advertisement