Connect with us

Srbija

ATOMSKA BANJA: Ugledni britanski list preporučio srpski termalni dragulj

Published

on

Britanski list ,,Gardijan” je objavio listu najboljih banja i odmarališta istočne Evrope koja nude jeftin tretman za populaciju sa zapada. Jedna od banja koju preporučuju je i Atomska banja, nadomak Čačka.

“Postoje spa centri širom Srbije. Svaki grad sa rečju “banja” u svom nazivu potiče od termalnih kupatila iz doba Rimskog carstva, kao što su Vrnjačka Banja ili Novopazarska Banja.

Atomska banja u centralnoj Srbiji postoji 2.000 godina. Ovde su vode bogate sumporom i natrijumom, ali i tragovima uranijuma i radona, pa gosti, nakon tretmana, izlaze „sijajući”.

Hidroterapija je glavna odlika Atomske banje. Masaža, limfna drenaža i elektroterapija su, takođe, zastupljene u velikoj meri.

Šuma, koja ovu banju okružuje puna je lipa, hrastova i brestova, što daje krajnju dozu zdravlja. Banje u Srbiji su među najjeftinijim u Evropi”, piše Gardijan.

Druge banje koje su se našle na listi su: Cieplice (Poljska), Karlova Studánka (Češka), Sanitorium Ozerny (Belorusija), Baile Herculane (Rumunija), Truskavets (Ukrajina), Bükfürdő (Mađarska), Banjisht (Severna Makedonija), Spa Dudince (Slovačka) i Istarske Toplice (Hrvatska).

IZVOR: Telegraf FOTO: Promo

Advertisement