Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

BEOGRAD NE ZNA KAKVO BLAGO IMA: Mikelanđelova skulptura u jednom parku na Senjaku krije sjajnu priču

Ako bi se nešto desilo originalnom “Mojsiju” koji se čuva u Vatikanu, replika bi morala da se pravi po kalupu beogradskog licenciranog odlivka jer drugi ne postoji, što dovoljno govori o njegovom umetničkom značaju

Originalna statua “Mojsija” čuvenog Mikelanđelovog remek-dela nalazi se u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu, to i vrapci znaju. Ali malo Beograđana zna da se jedini originalni odlivak ove skuplture nalazi baš u njihovom gradu, ležerno odložen pored drugih, puno manje vrednih eksponata, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti na Senjaku. 

To znači da, ukoliko bi se nešto dogodilo onom originalnom “Mojsiju” u Vatikanu, ukoliko bi bio uništen ili oštećen, replika ili delovi skulpture bi morali da se prave po kalupu beogradskog licenciranog odlivka, jer drugi ne postoji, što dovoljno govori o njegovom kulturnom i umetničkom značaju.

MOJSIJE IZ PARKIĆA: Bronzani odlivak originala izuzetne umetničke vrednosti

Vojislav Veljković, ministar trgovine i finansija, ali i veliki kolekcionar, godine 1931. lično od pape je zatražio, a malo zatim i dobio dozvolu i sertifikat za livenje bronzanog odlivka “Mojsija

Još je zanimljivija priča o tome kako je “Mojsije uopšte završio u parku na Senjaku, a datira još iz 1931. godine. Naime, tada je Vojislav Veljković, ondašnji ministar trgovine i finansija, ali i veliki kolekcionar, lično od pape zatražio, a malo zatim i dobio dozvolu i sertifikat za livenje bronzanog odlivka originala.

Da bi dobio amanet Vatikana, Veljković je morao da sagradi adekvatnu prostoriju za skladištenje i čuvanje “Mojsija”. Tako da je Mikelanđelov master-piece postao jedan od prvih eksponata novootvorenog prvog privatnog muzeja u Srbiji, koji je dobio ime “Museo”, ali ga je narod prekrstio u „Paviljon Veljković“. Nalazio se u Birčaninovoj ulici u Beogradu.

U “Paviljonu” je, pored “Mojsija”, bilo izloženo još dosta značajnih umetničkih dela, mahom slika, poznatih autora poput Save Šumanovića, Nadežde Petrović, Uroša Predića… A među skulpturama za čije je odlivke Veljković dobio dozvolu bile su još dve Mikelanđelove skulpture, “Robovi” i “Dan i noć”. 

Posle Drugog svetskog rata “Mojsije” je premešten u Topčider, u radionicu Tome Rosandića, osnivača Likovne akademije u Beogradu, koja je kasnije postala vajarski odsek tog fakulteta, u Ulici Vojvode Putnika 68, gde se i danas nalazi.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Tamara Ristić, FDU

YOU MAY LIKE