Connect with us

Srbija

BAŠTINA BEZ ZAŠTITE: Vila Klefiš, od velelepnog zdanja u Jagodini ostala je samo ruina! (FOTO)

Published

on

U Jagodini propada i Klefiševa vila, čiji su nekadašnji vlasnici iz Italije tu doselili 1901. Pjetro Klefiš dobio je koncesiju za proizvodnju i izvoz jaja i živine, a njegov sin Teodor započeo je proizvodnju kobasica i salama po recepturi italijanskih majstora. Imovina im je konfiskovana posle Drugog svetskog rata.

Vila Klefiš se nalazi u ulici Koče Kapetana 35 u Jagodini. Izgrađena je tridesetih godina XX veka kao porodična vila u krugu fabrike prehrambene robe za potrebe Teodora Klefiša i njegove porodice.

Zdanje se sastoji od suterena, prizemlja, sprata i potkrovlja a sama osnova je pravougaonog oblika. Građena je od armiranog betona i opeke, dok je centralni portal obložen lučno svedenim mermernim pločama.

Prozori su lučni u spratnom delu, a u prizemlju su polukružnog oblika, dok je dekoracija izvedena od štokovanog belog cementa sa zaglađenim ivicama kako bi se stekla predstava kamenih blokova.

Zgrada vila je uglavnom oivičena horizontalnim vencima izgrađenim od štokovanog teraco kamena u kombinaciji sa belim i sivim cementom. Ograde na terasama su zidane tako da su ostavljeni centralni prorezi u koje su naknadno stavljani betonski balusteri.

Na zapadnoj strani fasade se nalazi mermerna spomen-ploča posvećena žrtvama Drugog svetskog rata, uglavnom radnicima fabrike „Juhor”.

Krov je ravan i pokriven pocinkanim limom sa dubokim vencem od armiranog betona.

Unutrašnjost građevine je bogato urađena i reprezentativna. U prizemlju su se dešavali prijem gostiju, različite manifestacije i poslovni sastanci, pa je zato ovaj deo građevine posebno bogato urađen. Podovi ove velelepne građevine su urađeni od italijanske mozaik keramike, a podovi u bočnim salama imaju formu geometrijskih slika postignutu korišćenjem mozaik parketa.

Zidovi su glatki, a plafon je obrađen plitkom, gipsanom plastikom sa gipsanim rozetama koje zauzimaju centralni deo. Ka spratovima vodi pravilno, kružno stepenište koje je izgrađeno od armiranog betona. Stepenište je obloženo belim mermernim pločama. Sa spoljašnje strane je osvetljeno prozorima od metala. Prozori su zastakljeni raznobojnim staklom u vidu mozaika.

Na spratu se nalaze sobe za stanovanje i smeštaj gostiju, ali povremeno i za prijeme. Podovi spratnih prostorija su takođe urađeni od mozaik parketa.

Zidovi i plafoni su nešto oskudnije ukrašeni od zidova i plafona u prizemlju.

U potkrovlju su bile smeštene pomoćne prostorije, kao i prostorije za poslugu. U jednom delu potkrovne etaže je urađena prohodna terasa sa bazenom. Centralni deo potkrovlja je pod ravnim krovom, a bočne strane građevine su pod blagim nagibom i pokrivene limom.

Izvor: Baština bez zaštite Foto: Baština bez zaštite

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement