Connect with us

Amerika

BAJKERI IZ ČIKAGA ZAVRŠILI HODOČAŠĆE: Šta sve možeš kad si Srbin u Americi i usred nedođije ostaneš bez motora…

Published

on

Boban, Nemanja, Mirko i Nikola, članovi udruženja srpskih bajkera koje sebe naziva “Čikaškom motorizovanom brigadom“, krenuli su na Vidovdan iz crkve Svetog Stefana Dečanskog na put dug čitavih 4.000 milja, tokom koga su prošli kroz više američkih država, da bi ga okončali na istom mestu, pričešćem na drugi veliki pravoslavni praznik – Petrovdan.

Sve ovo u znak podrške srpskom narodu i sveštenstvu koji se u Crnoj Gori bore za odbranu svetinja.

Na tom putu prošli su svakojaka iskušenja; usled jakog vetra ostajali su bez benzina, niske temperature su malo usporile njihovu moto-litiju, a u najpoznatijem američkom nacionalnom parku, Jelouston, na putu im se isprečio pravi pravcati – grizli!

Njihov poslednji izveštaj za Serbian Times primili smo iz Džeksona (Vajoming), odakle su dalje krenuli ka Salt Lejk Sitiju.

Do “slanog grada” i dalje kroz preriju

-U Solt Lejk Sitiju smo obišli crkvu Svetog Arhangela Mihaila i proveli neko vrijeme u okrepljujućem razgovoru sa arhimandritom Nikiforom Milovićem, uzeli blagoslov od njega i nastavili putovanje. Tu naš drug Nemanja odlučuje da sam krene ka Džeksonu(Kalifornija) i obiđe našu najstariju crkvu u Americi, crkvu svetog Save, gdje počivaju mošti našeg prvog sveca koji je rođen i upokojio se u Americi, Svetog Sebastijana Džeksonskog, kazuje Boban Mijović, naš reporter među bajkerima. 

NA PUT SA BLAGOSLOVOM: U Solt Lejk Sitiju, sa arhimandritom Nikiforom Milovićem

I dok su Boban, Mirko i Nikola nastavili put dalje ka Brajs kanjonu, pa zatim preko Kepitol Rif, Kenjon lends i Vajt river stigli do Denver, Nemanja je nastavio svojim putem, ka sunčanoj Kaliforniji.

– U Denveru smo obišli crkvu Svetog Jovana Krstitelja, a odatle krenuli za Čikago i stigli na Petrovdan, kako je planirano, na liturgiju u crkvi Svetog Stefana Dečanskog, gdje smo se pričestili i završili naše malo moto hodočašće, ističe Boban.

Za to vreme, Nemanju, koji je nastavio putešestvije na zapad, čekale su nove avanture. Kada je iz Džeksona, gde je obišao srpsku zajednicu i crkvu Svetog Save, našu najstariju u SAD, krenuo ka Los Anđelesu, pokvario mu se motor u brdima.

NAJSTARIJA SRPSKA BOGOMOLJA U SAD: Nemanja ispred crkve Svetog Save u Džeksonu, CA

-Zvao sam desetak servisa, niko nije mogao da ga primi u narednih 10 do 15 dana. U trenutku kad sam već gubio nadu, palo mi je na pamet da sam jednom na jutjubu gledao emisiju Dragana Rakonjca, o našem momku iz Los Anđelesa koji radi reparacije motora. Poslao sam poruku Draganu preko mejla koji sam našao na jutjubu i čekao, kaže za naš portal Nemanja Kežić.

Dobar glas daleko se čuje

Tih desetak minuta je trajalo kao večnost, ali je, na svu sreću, Rakonjac video njegovu poruku.

-Dobio sam broj Marka Đorića. On nije mogao da mi pomogne jer radi isključivo Harli Dejvidson motore, ali uputio me je kod svog druga Meksikanca. Pozvao sam ga, rekao mi je da su mu svi termini zauzeti u sledećih nedelju dana, ali kad je čuo od koga sam dobio kontakt, rekao mi je da odmah dođem. Kad mi je poslao adresu, ispostavilo se da je njegova radnja na samo 9 minuta od mjesta gdje mi je stao motor, tako da sam praktično na ler stigao do njega. Neverovatna slučajnost! Ostavio sam motor i otišao u hotel da odmorim. Kad sam sutradan otišao po motor i pitao koliko sam dužan, majstor je odgovorio: 1000 $! Tu je nastao tajac, račun je bio baš žestok, ali ubrzo se lice Meksikanca razvuklo u osmijeh…

GOLDEN GEJT: Nemanja Kežić na prilazima San Franciska

Ma, šalim se, nisi dužan ništa, ti si Markov drug, on je naš prijatelj i dobar čovjek!, rekao je i potapšao Nemanju po ramenu, koji se nije obrukao. Častio je majstora 200$ i radnike 50$ i nastavio svoj put ka Čikagu.

– Eto, tako sam zahvaljujući “dobrom glasu” jednog našeg Srbina koga nikada nisam ni upoznao, uspeo da završim putovanje, završava svoju priču Nemanja.

STIGAO I DO HOLIVUDA: Nemanja Kežić nastavio put posle problema sa motorom

U međuvremenu, na adrese četvorice momaka rodom iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, koji žive i rade u Čikagu, stigla je velika podrška.

-Nama su se u prethodnih dve i po nedelje, sa blagoslovom javili mnogi sveštenici naše crkve, ali i dosta naših zemljakaa, kojima se ovim putem zahvaljujemo!, dodaje Boban Mijović, inače rođeni Podgoričanin.

Piše: Antonije Kovačević Foto: “Čikaška motorizovana brigada“

Advertisement