Connect with us

Amerika

SUTRA U ČIKAGU: Velika litija u čast i slavu Svetog Mardarija libertivilskog!

Published

on

Sutra, u subotu, na dan Svetog Mardarija, biće upriličena litija od manastira Nova Gračanica do manastira Svetog Save (10 km), u kome se nalaze mošti ovog velikog srpskog sveca, saopštila je Eparhija novogračaničko-srednjezapadno američka, kojom upravlja njegovo preosveštenstvo, episkop Longin.

“Učesnici u litiji bi trebalo da se okupe u hramu manastira Nova Gračanica u 5:50 ujutro. Tačno u 6:00 krećemo ispred manastira putanjom koja se može videti na ovoj karti https://goo.gl/maps/aDXEXc8vKKsrM2qe8,” kaže se u eparhijskom saopštenju.

U SLAVU PRETHODNIKA: Episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin

Među učesnicima u litiji će biti i medicinsko osoblje, ako nekome zatreba pomoć. Takođe, biće na raspolaganju i služba koja će pomagati onima kojima bude potrebna pomoć na putu, i po potrebi obezbeđivati prevoz do manastira Svetog Save, gde će biti održana liturgija.

Predviđeno je da se na kraju puta, ispred manastirskog hrama, očita molitva Svetom Mardariju, cjelivaju mošti svetitelja, da bi zatim usledila liturgija na otvorenom, u paviljonu koji se nalazi nedaleko, sa druge strane reke.

Posle liturgije u paviljonu će biti nastavljeno druženje, a već od 11 sati počinje da vozi autobus koji će učesnike u litiji vratiti nazad do manastira Nova Gračanica, ako nemaju obezbeđen prevoz. Autobus će biti na raspolaganju sve dok ne prebaci sve one kojima prevoz bude trebao.

POLAZNA TAČKA: Okupljanje je predviđeno ispred manastira Nova Gračanica

“Molitvama Svetog Mardarija neka je ovaj podvig blagosloven”, poručuje na kraju saopštenja Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Manastir Nova Gračanica, Manastir Sveti Sava

Advertisement