Chicago
45°
Kиша
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 12mph ENE
Влажност: 87%
Притисак: 29.87"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/37°F
41/32°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

BAJDEN TRAŽI ZABRANU JURIŠNOG ORUŽJA: “Koliko smo pokolja spremni da prihvatimo?” (VIDEO)

Porukom “Dosta, dosta!” američki predsednik Džozef Bajden pozvao je u četvrtak Kongres da zabrani jurišno oružje, proširi proveru prošlosti i primeni druge mere kontrole oružja kako bi se rešio niz masovnih pucnjava koje se događaju u Sjedinjenim Državama.

U obraćanju iz Bele kuće Džo Bajden je upitao koliko bi još života trebalo da bude ugašeno ne bi li se promenili zakoni o oružju u SAD.

“Zaboga, koliko smo još pokolja spremni da prihvatimo”, upitao je Bajden.

Bajden je govorio i o poseti Uvaldeu u Teksasu, gde se dogodila pucnjava u školi.

“Nisam mogao, a da ne pomislim da ima previše drugih škola, previše drugih mesta koja su postala polja ubijanja, bojna polja, ovde u Americi”, rekao je Bajden.

Predsednik SAD pozvao je na niz mera kojima se protive republikanci u Kongresu, uključujući zabranu prodaje jurišnog oružja i šaržera velikog kapaciteta, ili, ako to nije moguće, podizanje minimalne starosne granice za kupovinu tog oružja na 21 godinu sa 18. Takođe je tražio da se ukine zaštita od odgovornosti koja štiti proizvođače oružja od tužbe za nasilje koje su počinili ljudi koji nose oružje.

“Ne možemo ponovo da izneverimo američki narod”, rekao je Bajden, pritiskajući republikance posebno u američkom Senatu da dozvole da se na glasanje iznesu nacrti zakona sa merama kontrole oružja.

“Ako ne reaguje Kongres, reagovaće birači”

Bajden je rekao da ako Kongres ne reaguje, veruje da će Amerikanci to pitanje staviti na centralno mesto kada budu glasali na midterm izborima u novembru.

Lobi za oružje Nacionalnog puškarskog udruženja naveo je u saopštenju da bi Bajdenovi predlozi narušili prava vlasnika oružja koji poštuju zakon.

“Ovo nije pravo rešenje, nije pravo vođstvo i nije ono što Americi treba”, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Države, koje imaju veću stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja od bilo koje druge bogate nacije, poslednjih nedelja su potresene masovnom pucnjavom u severnom delu Njujorka kada je ubijeno 10 osoba, ubistvom 19 dece i dvoje nastavnika u Teksasu i pucnjavom u bolnici u Oklahomi.

Provera prošlosti i “crvene zastave”

Zakonodavci razmatraju mere za proširenje provera prošlosti i usvajanje zakona o “crvenoj zastavi” koji bi omogućili službenicima za sprovođenje zakona da oduzmu oružje ljudima koji pate od mentalnih bolesti.

Ali, sve nove mere suočavaju se sa protivljenjem republikanaca, posebno u Senatu, jer zabrana jurišnog oružja nema dovoljnu podršku.

Drugi amandman Ustava SAD štiti pravo Amerikanaca na nošenje oružja. Bajden je, međutim, rekao da amandman nije “apsolutan” i dodao da nove mere koje on podržava nemaju za cilj da ljudima oduzmu oružje.

“Posle Kolumbajna, posle Sendija Huka, posle Čarlstona, posle Orlanda, posle Las Vegasa, posle Parklenda, ništa nije urađeno”, rekao je Bajden, podvlačeći listu masovnih pucnjava tokom više od dve decenije. “Ovaj put to neće biti tako”, kazao je Bajden.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / ABC News (Australia)

YOU MAY LIKE