Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

BAJDEN BESAN NA VRHOVNI SUD: Odbijena suspenzija zakona koji zabranjuje abortus u Teksasu!

Vrhovni sud SAD odbio je da suspenduje zakon američke države Teksas koji zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće.

Sudsko veće bilo je podeljeno sa četvoricom od devet sudija koji se protive odluci. Sud nije odlučivao o ustavnosti zakona, koji je stupio na snagu 24 sata ranije, već se pozvao na „pitanja složenih i novih procedura“.

U Teksasu je 1. septembra ujutru stupila na snagu zabrana abortusa posle šeste nedelje trudnoće, čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Ovakva zabrana abortusa nije doneta ni u jednoj državi od 1973. godine.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden kritikovao je zakon rekavši, kao i mnoge američke demokrate, da zakon u jugozapadnoj državi “očigledno krši ustavno pravo utvrđeno” u značajnoj presudi Rou protiv Vejda iz 1973. godine, navevši da žene imaju ustavno pravo na prekid trudnoće u prvih šest meseci kada fetus nije u stanju da preživi van materice.

Teksas je među desetak država koje vode republikanci, a koje su uvele “otkucaja srca” zabranu pobačaja, koja zabranjuje postupak nakon što se otkrije ritmičko skupljanje srčanog tkiva ploda, često nakon šest sedmica, a ponekad i pre nego što žena shvati da je trudna.

Teksaški zakon protiv pobačaja je neobičan po tome što daje privatnim građanima moć da ga sprovedu dozvoljavajući im da tuže pružaoce usluga pobačaja i svakoga ko “pomogne ili podrži” abortus nakon šest nedelja. Oni koji pobede u takvim parnicama imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara odštete.

Biden je rekao: “Teksaški zakon značajno će ugroziti pristup žena zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna, posebno za obojene zajednice i pojedince sa niskim prihodima”.

“I, bezobrazno, to se zamenjuje davanjem mogućnosti građanima da pokreću tužbe protiv bilo koga za koga veruju da je pomogao drugoj osobi da abortira, što može da uključuje čak i članove porodice, zdravstvene radnike, osoblje na recepciji u zdravstvenoj klinici ili strance bez ikakve veze sa pojedincem”, rekao je američki lider.

Bajden je rekao da je njegova administracija “duboko posvećena” odbrani prava na abortus utvrđenih odlukom iz 1973. godine.

Pristalice teksaškog zakona o abortusu pozdravili su odluku Vrhovnog suda.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1, Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television

YOU MAY LIKE