Connect with us

aktuelno

ARNO GUJON, DIREKTOR ZA SARADNJU SA DIJASPOROM: Francuski humanitarac na novom radnom zadatku! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Vlada Srbije imenovala je osnivača francuske nevladine organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova.

Gujon se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova na ukazanom poverenju. On je naveo da ga je poziv da bude na čelu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu iznenadio, ali i da je to za njega veliko priznanje i čast.

“Čast mi je što ću moći da radim sada uz državu Srbiju, u državi Srbiju, za Srbiju i Srbe i ne samo na Кosovu i Metohiji, već u celom regionu i dijaspori”, kazao je Gujon gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Naveo je da će mu prioritet biti da se upozna sa radom u državnoj upravi.

Драги пријатељи,Велика ми је част да вам саопштим да сам на данашњој седници Владе Републике Србије именован на место…

Posted by Arno Gujon on Thursday, November 26, 2020

“S obzirom da je korona veliki problem za putovanja, verovatno ćemo da se usredsredimo na region, zato što ćemo tamo lakše putovati, zato što sledeće godine ide popis stanovništva u mnogim zemljama regiona i to je važno pitanje za opstanak Srba u zemljama okruženja”, naveo je Gujon.

Istakao je da je popis važan i zbog očuvanja identiteta, kulture, jezika i za poboljšanje položaja Srba u okruženju.

Gujon je naveo da je potrebno pratiti položaj Srba u zemljama regiona i slučajeve diskriminacije.

“Biti Srbin bilo gde u svetu, a pogotovo na Balkanu, gde su Srbi konstitutivni narod, treba da bude ponos, a niko ne može da se stidi svog porekla. Ja sam ponosan da su moja deca, moje ćerke i Francuskinje, ali i Srpkinje. To treba da bude slučaj svugde – i u Hrvatskoj i u Makedoniji i u svim drugim zemljama”, rekao je Gujon.

Први радни дан на месту директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону као савршен поклон за мој 35-ти…

Posted by Arno Gujon on Friday, November 27, 2020

PROČITAJTE JOŠ:

SPAKOVAO KOFERE I PRAVAC ČIKAGO: Matematički genije iz Srbije napravio bum u Americi!

VELIKA OLAKŠICA ZA SVE U DIJASPORI: Izvode iz matičnih knjiga od sada izdaju i srpski konzulati!

OVO JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU: Ko je Fibi Novaković, bivša agentkinja CIA (FOTO)

Arno Gujon je osnivač nevladinih organizacija “Solidarnost za Кosovo” i “Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji”. Realizovao je brojne akcije pomoći srpskom narodu na Кosmetu i bio je aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Naveo je da će mu iskustvo koje je stekao kroz rad i osnivanje nevladinih organizacija biti potrebno. Gujon je istakao da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore sa maticom i da se povrati međusobno poverenje.

“Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju i Srbija treba da bude uz njih. Čast mi je što sam imenovan da ja budem ta veza između Srba iz rasejanja i regiona sa maticom Srbijom”, kazao je Gujon.

Gujon je između ostalog autor i koautor četiri knjige o Srbiji i Kosovu i dobitnik brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Арно Гујон за РТС – Срби у региону и дијаспори имају сaмо Србију која увек треба да буде уз њих – 28.11.2020.

Моје прво гостовање на Радио телевизији Србије у новој улози директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Говорио сам о својим првим импресијама, задацима али и будућим приоритетима које планирамо да спроведемо. Велика је част радити уз државу Србију, у држави Србији, за Србију и све Србе у региону и дијаспори.

Posted by Arno Gujon on Saturday, November 28, 2020

Prvog radnog dana, Arnoa Gujona dočekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u okviru čijeg resora funkcioniše ova Uprava, i predao mu poklon dobrodošlice.

Gujon je dobio knjigu “Sveti Sava u ruskom carskom letopisu”, koju je priredio Milovan Vitezović. Svom novom saradniku ministar je napisao i posvetu:

“Poštovanom saborcu, dragom prijatelju, u znak početka naše institucionalne saradnje i zajedničke borbe za Pravdu i Srpstvo”.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Facebook / Arno Gujon

Advertisement