Connect with us

Dijaspora

„POMOZI BOG, BRAĆO SRBI”: Povik tihog mališana odjekuje iz oronule sobe (FOTO)

Published

on

Teskoba života – najkraći je opis onoga što se može videti na licu domaćina Stoja iz sela Strnovac. Mukom i teškom životnom pričom naborano lice, poziva nas da uđemo u objekat koji se odavno ne može nazvati kućom. Propala stolarija, oštećeni krov koji polako gubi prepoznatljiv piramidalni oblik i neomalterisani zid iz koga viri kamenje izazivaju mučan osećaj pri pomisli da je ovo dom porodice Lazarevski.

Opština Staro Nagoričane, jedna je od najsiromašnijih i najnerazvijenijih opština u Severnoj Makedoniji. Ozbiljni infrastrukturni problemi, koji se najviše primećuju nedostatkom puteva, vodovodne mreže, apoteka i bolnica na surov način pokazuju da oni koji su ostali da žive u ovim krajevima vode svakodnevnu borbu za goli život.

Кao što vidite, jedva sastavljamo kraj s krajem, ova kuća je stara sto i kusur godina! Najviše bih voleo da deci napravim novu kuću, da imaju osnovne uslove za život, a nažalost, novca za to nemam – govori nam domaćin Stoje dok rukom pokazuje na unutrašnjost kuće.

Pored oca Stoja, porodicu čine majka Blagica, deca Кaterina (16) i Mite (14). Sa njima živi i baka Stojanka. Tokom posete ćerka Кaterina bila je u školskom internatu u Кumanovu. Porodica nema nikakva primanja, bave se poljoprivredom, drže krave, magare i kokoške.

Skroman i tihi dečak Mite, videvši da pričamo sa ocem, pažljivo se upoznaje s nama. Sitne uplašene oči i tužan pogled – autentičan je izraz detinje duše koja svoje dečaštvo provodi u najtežim uslovima koji se mogu zamisliti. Ipak, na pomen da dolazimo iz Srbije, njegovo lice dobija neke prijatnije konture, pa nas dovodi do dela sobe gde na zidu primećujemo papir sa iscrtanim grbom Srbije i natpisom – „Pomozi Bog! Braćo Srbi!”

Ponosan sam na svoje poreklo i trudim se da crtežima pokažem ljubav koju osećam prema svim Srbima. Pošto živimo od prodaje mleka, najviše vremena provodim sa mojim omiljenim životinjama kravama Anabelom, Lanom i teletom Milkom – rekao nam je ovaj pametni dečačić.

Stari praznični ukrasi, okačeni na sivo-belom ispucalom zidu jedini su obrisi „praznične euforije” u domu porodice Lazarevski. Strah i strepnja da im se kuća ne sruši guše svaku pozitivnu emociju i radost koju nam praznici donose.

Sestra i ja bismo najviše voleli da imamo svoje sobe. Imali bi više prostora da učimo i igramo se sa drugarima – govori nam Mite o svojoj najvećoj želji.

Božić je simbol rađanja nade, koja se potvrđuje kroz darežljivost i milosrđe. Pozivamo sve dobre ljude da ne zaboravimo srpsku decu u Severnoj Makedoniji i zajedničkim snagama ispunimo božićnom čarolijom detinjstvo Mita i Кaterine!

PROČITAJTE JOŠ:

“VOLELA BIH DA BAR IMAMO ZA UŽINU”: Potresni vapaj Maje (12) i njenih sestara (FOTO)

ŠTA NAUMI, TO I POPRAVI: Milena ima 19 godina, a već je majstor svog zanata! (FOTO)

ZA OLIVERA, VUKSANA I UNU: Tri momka trče od Jagodine do Beograda!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku božićnu akciju prikupljanja pomoći za izgradnju novog doma za porodicu Lazarevski. Za uspešnu realizaciju akcije potrebno je preko 30.000 evra.

Donirajte putem ovog LINKA !

Izvor: Srbi za Srbe Foto: Srbi za Srbe

Advertisement